Hét év börtönre ítélték Amerikában a Volkswagen egyik vezetőjét az emissziós csalás miatt

2017.12.07. · gazdaság

„Önnek összeesküvőként kulcsszerepe volt abban, hogy az Egyesült Államokban elleplezzen egy durva csalást, amivel megtévesztették az amerikai fogyasztókat" – mondta egy detroiti kerületi bíró, Soan Cox szerdán egy kétórás tárgyaláson Oliver Schmidtnek, a Volkswagen emissziós értékekért felelős igazgatójának, aki a károsanyag-kibocsátási botrányban és annak eltussolásában játszott szerepéért hétéves börtönbüntetést és 400 000 dolláros pénzbüntetést kapott.

A német állampolgárságú, Detroitban élő Schmidt még augusztusban vádalkut kötött; a most kiszabott büntetés az akkori megegyezés által lehetővé tett maximumot jelenti.

Mint emlékezetes, a Volkswagenről 2015-ben derítette ki az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA, hogy hat éven át meghamisította „tiszta dízel” üzemű autóinak károsanyag-kibocsátási adatait. Olyan szoftvert telepített az autókba, ami a teszteken átírta a kibocsátott nitrogén-oxid mennyiségére vonatkozó adatokat, miközben az autók normál üzemben jóval a megengedhető határérték fölött eregették a mérgező gázt a levegőbe.

Schmidtet idén januárban tartóztatták le Miamiban, ahol szabadságát töltötte.

Parancsra tette

Az igazgató ügyvédjei mindent megtettek az ítélet enyhítése érdekében: az utolsó pillanatban megpróbálták 40 hónapos felügyeletre és 100 000 dollárra mérsékelni a büntetést. Közben Schmidt levelet írt az ügyét tárgyaló bírónak, amelyben kifejtette: úgy érzi, hogy a saját cége kihasználta, azt a hazugságot pedig, amit korábban egy kaliforniai levegőminőségi bizottság tisztviselőjének előadott, konkrétan a Volkswagen vezetői diktálták neki.

A botrány miatt összesen nyolc Volkswagen-alkalmazott ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban, de eddig Schmidten kívül csak egy volt mérnököt ítéltek el: James Liang augusztusban 40 hónapos börtönbüntetést és 200 000 dolláros pénzbüntetést kapott. Az ítéletet ugyanaz a Sean Cox hozta, aki most Schmidt ügyét is tárgyalta. A további hat VW-alkalmazott egyike sincs amerikai őrizetben.

A Volkswagent, az Audit és a Porschét tömörítő Volkswagen Group 2015-től mostanáig összesen 30 milliárd dollárt fizetett ki kártérítés és visszavásárlás címén az emissziós csalás miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK