Csinált egy kamuétteremet, egy hónap alatt csúcsétterem lett belőle a TripAdvisoron

Oobah Buttler (ez az álneve, az igazi nevét nem tudni) vicces kedvű londoni fickó, aki sokáig azzal kereste a kenyerét, hogy értékeléseket írt a TripAdvisoron olyan éttermekről, ahol még sosem járt.

Az éttermek tíz fontot fizettek azért, hogy kamuértékeléseket írjak nekik - írta a Vice-on Buttler, aki hivatásos troll – idén nyáron például azzal szórakozott, hogy a hiperelegáns londoni luxusáruházba, a Harrodsba próbált teljesen idióta öltözetekben bemenni, többnyire egyébként sikerrel.

Buttler egy szép napon gondolt egy nagyot: gründolt egy saját éttermet csak azért, hogy átverje a népszerű rankingoldalt. Az étteremmel azt akarta tesztelni, hogy sikerülhet-e teljesen kamuprofilt csinálnia, és át tudja-e verni az értékeléseire és ajánlataira rendkívül büszke TripAdvisort. Elvégre - érvelt Buttler - ha ő ír álértékeléseket, akkor az is elképzelhető, hogy minden visszajelzés kamu, vagy legalábbis irányított.

Helyszínként saját kertjét és fészerét nézte ki, amit nagyon divatosan, a shabby chic jegyében alakított át néhány fotó kedvéért. Barátaival csodálatos ételfotókat készített, ám a desszertek fehérítőtablettákból, borotvahabból és egyéb, korlátozottan vagy egyáltalán nem fogyasztható termékekből álltak össze, de a sör legalább igazi volt.

A sznobok kedvence lett a fancy fészer

Az étterem a dél-londoni Dulwich városrészről, ahol Buttler él, a The Shed at Dulwich nevet kapta, természetesen weboldallal, ami ráadásul illeszkedik a mostani, minimalista webdizájhoz, vagyis viszonylag kevés tudással és ráfordítással is létre lehetett hozni. Amikor mindennel kész volt, Buttler bejelentkezett a TripAdvisoron, ahol a The Shed at Dulwich a tizennyolcezredik étteremként jelent meg - akkor még visszajelzések nélkül.

Buttler a barátaival elkezdett kamuértékeléseket írni a portálra, de igazán akkor lepődött meg, amikor elkezdtek érkezni az asztalfoglalások (a Shed telefonszámaként a sajátját adta meg). A foglalásokat sajnos egytől-egyig le kellett mondani, úgyhogy a Shedben lehetetlen volt asztalhoz jutni, ami egy csúcsétteremnél végül is megszokott.

A kamuétterem alig egy hónap alatt az egyik legfelkapottabb vendéglátó egység lett a TripAdvisoron. Miután Buttler részletes beszámolója megjelent, a szájt törölte az éttermet, így a Shed at Dulwich mostanra eltűnt a süllyesztőben az összesen 104 darab, 96 százalékban ötpontos értékeléssel. Szerencsére a net nem felejt

Őszierdő

Megtanulhattam volna már, hogy minden csak egyféleképpen történhet, nem történhet másként, ami kipusztul, annak ki kell pusztulnia, ami szétég, annak szét kell égnie, hát legalább vegyük ki a részünket a pusztítás élvezetéből mi is, mert ott a jövőben már pusztítani meg irtani sincsen mit.