Csinált egy kamuétteremet, egy hónap alatt csúcsétterem lett belőle a TripAdvisoron

2017.12.08. · majom

Oobah Buttler (ez az álneve, az igazi nevét nem tudni) vicces kedvű londoni fickó, aki sokáig azzal kereste a kenyerét, hogy értékeléseket írt a TripAdvisoron olyan éttermekről, ahol még sosem járt.

Az éttermek tíz fontot fizettek azért, hogy kamuértékeléseket írjak nekik - írta a Vice-on Buttler, aki hivatásos troll – idén nyáron például azzal szórakozott, hogy a hiperelegáns londoni luxusáruházba, a Harrodsba próbált teljesen idióta öltözetekben bemenni, többnyire egyébként sikerrel.

Buttler egy szép napon gondolt egy nagyot: gründolt egy saját éttermet csak azért, hogy átverje a népszerű rankingoldalt. Az étteremmel azt akarta tesztelni, hogy sikerülhet-e teljesen kamuprofilt csinálnia, és át tudja-e verni az értékeléseire és ajánlataira rendkívül büszke TripAdvisort. Elvégre - érvelt Buttler - ha ő ír álértékeléseket, akkor az is elképzelhető, hogy minden visszajelzés kamu, vagy legalábbis irányított.

Helyszínként saját kertjét és fészerét nézte ki, amit nagyon divatosan, a shabby chic jegyében alakított át néhány fotó kedvéért. Barátaival csodálatos ételfotókat készített, ám a desszertek fehérítőtablettákból, borotvahabból és egyéb, korlátozottan vagy egyáltalán nem fogyasztható termékekből álltak össze, de a sör legalább igazi volt.

A sznobok kedvence lett a fancy fészer

Az étterem a dél-londoni Dulwich városrészről, ahol Buttler él, a The Shed at Dulwich nevet kapta, természetesen weboldallal, ami ráadásul illeszkedik a mostani, minimalista webdizájhoz, vagyis viszonylag kevés tudással és ráfordítással is létre lehetett hozni. Amikor mindennel kész volt, Buttler bejelentkezett a TripAdvisoron, ahol a The Shed at Dulwich a tizennyolcezredik étteremként jelent meg - akkor még visszajelzések nélkül.

Buttler a barátaival elkezdett kamuértékeléseket írni a portálra, de igazán akkor lepődött meg, amikor elkezdtek érkezni az asztalfoglalások (a Shed telefonszámaként a sajátját adta meg). A foglalásokat sajnos egytől-egyig le kellett mondani, úgyhogy a Shedben lehetetlen volt asztalhoz jutni, ami egy csúcsétteremnél végül is megszokott.

A kamuétterem alig egy hónap alatt az egyik legfelkapottabb vendéglátó egység lett a TripAdvisoron. Miután Buttler részletes beszámolója megjelent, a szájt törölte az éttermet, így a Shed at Dulwich mostanra eltűnt a süllyesztőben az összesen 104 darab, 96 százalékban ötpontos értékeléssel. Szerencsére a net nem felejt.