Nem gyárthat többé Bela néven hamisított Legókat két kínai gyár

2017.12.08. · gazdaság

Első alkalommal nyert a Lego hamisítási ügyben egy kínai konkurense ellen. A dán cég színes téglácskáit Bela néven dobta piacra két kínai gyár - írta be a BBC. Peter Thorslund Kjær, a Lego csoport jogi ügyekért felelős alelnöke elmondta: a döntés azt jelzi, hogy a kínai bíróságok szigorúan ellenőrzik a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó szabályok betartását.

Minden vállalatnak fontos ez a döntés, hiszen segíti a kedvező üzleti környezet folyamatos fejlesztését - tette hozzá a Lego alelnöke. Az ítéletet már szeptemberben meghozta a kínai bíróság, ám az csak novemberben, a fellebbezési határidő lejártát követően emelkedett jogerőre.

A kínai copycat-iparág a Lego mellett más cégeknek is problémát okoz, főleg ha a másolt termékek kifejezetten jó minőségűek. A Lego kínai vezére, Richard Wong például a BBC tesztjén nem is tudta megkülönböztetni a hamisítványt az erdetitől.

A Lego számára kulcsfontosságú a kínai és az ázsiai piac, mivel eladásai Európában és az USA-ban is visszaestek. Az idei féléves adatok szerint az európai értékesítés öt százalékkal zsugorodott, a cég összesen 8 százalékos, vagyis 1400 főt érintő létszámleépítést kénytelen végrehajtani. A cég szerint ugyanakkor Kína hatalmas növekedési potenciállal kecsegtet, a Lego 2020-ig több tucatnyi boltot tervez nyitni az országban.