Fél napig állt áramszünet miatt a világ legforgalmasabb repülőtere

2017.12.18. · TECH

Atlanta repülőterén, a Hartsfield-Jacksonon naponta átlagosan 2500 gép és 250 ezer utas fordul meg, így karácsony előtt biztosan keveseknek hiányzott az 1173 járat törlésével járó, összesen 11 órán át tartó áramszünet.

A kimaradást a Georgia Power közműcég egyik földalatti áramközpontjában keletkezett tűz okozta, amely két, a repülőteret kiszolgáló alállomásban és a tartalékáramért felelős redundáns rendszerben is károkat okozott – mondta a CNN-nek Kasim Reed, a város polgármestere.

link Forrás

A tűz első jeleit helyi idő szerint vasárnap 12:38-kor észlelték a repülőtéren, 13 órára pedig már teljes sötétségbe borult a Hartsfield-Jackson. Az áram visszaállítását valamivel éjfél után jelentették be a reptér Twitter-oldalán. A tűz okát hivatalosan még nem erősítették meg, de a Georgia Power közleménye szerint valószínűleg egy meghibásodott kapcsolóberendezés lehetett érte felelős.

A reptéren ragadt utasok szerint apokaliptikus hangulat uralkodott a kapuknál és a biztonsági ellenőrzésnél, amikor a totális sötétségben mindenki kénytelen volt a telefonjával világítani. A CNN-nek nyilatkozó utasok szerint a személyzet órákig nem tájékoztatta őket a helyzet alakulásáról, így online kényszerültek követni az eseményeket. A városvezetés a georgiai kongresszusi központba irányította a tömeget, ahol az egyébként zárva tartó Chick-fil-A étteremlánc látta el őket.

Nagyjából száz gép állt hosszú órákig a leszállópályán, de a rajtuk ülő utasok több beszámoló alapján sem veszítették el türelmüket.

link Forrás

A biztonsági ellenőrzési pontok hajnali fél 4-kor (magyar idő szerint délelőtt fél 10-kor) indultak újra, így elvileg már gond nélkül lehet közlekedni azokon a járatokon, amelyeket nem törölték a kimaradás miatt – a Delta légitársaság például összesen 900 járatot törölt, köztük több olyat, amely hétfő reggel indult volna Atlantából.