Speciális vízummal csábítják az észtek a digitális nomádokat

2018.02.28. · TECH

A techipar szabadúszóit vonzaná Észtországba az észt belügyi tárca és a Jobbatical nemzetközi munkaközvetítő portál közösen fejlesztett digitális vízumukkal. A világpolgárok 2019-től 365 napos munkavállalói engedélyt kapnának a balti államban, az okmány egyszersmind 90 napos turistavízumként is szolgálna az Európai Unió teljes területén.

A bürokrácia digitalizációjában élenjáró balti államban bevezetendő könnyítés a becslések szerint mára milliós lélekszámú digitális nomádságot célozza. A szélessávú internetelérésén és a közösségi (coworking) irodán kívül más infrastruktúrát nem igénylő szakemberek az adminisztratív szempontból is élhető helyeket keresik szerte a világon.

A belügyminisztérium és a portál közös közleménye szerint a vízum nem kötelezné helyi adófizetésre a nomádokat, a dokumentum ugyanakkor igazolná, hogy a származási és/vagy állandó lakhelyül szolgáló országukban nyilvántartott adófizetők. Az észtek a későbbiekben olyan tartózkodási engedélyek kiadását is tervezik, amelyek afféle letelepedési kötvényként a közszolgáltatásokhoz, például az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést is biztosítanák.

A nomádok egyik legfelkapottabb kalauzában, a több mint ezer úticélt – 132.-ként Budapestet is – felsoroló Nomad Listen Tallinn a 246., Tartu pedig a 297. a népszerűségi listán.