Jókora piramisnyi méretű aszteroida húz el a Föld mellett a napokban

2018.03.02. · tudomány

Március 7-én, azaz jövő szerdán teszi tiszteletét a Föld közelében a 2017 VR12 nevű aszteroida. Szerencsére hozzánk legközelebbi pontján, a Földtől másfél millió kilométernyire is túl messze lesz ahhoz, hogy véletlenül bárkinek a fejére essen.

Ami az égitest méretét illeti, megoszlanak a vélemények: a csillagászok egyelőre csak egy fénylő pontot látnak belőle, amiből nehéz megjósolni a 2017 VR12 méretét, mert arra csak az általa kicsocsátott fény erősségébeől lehet következtetni. Ennek alapján a kutatók valahová a Gízai nagy piramis és az Empire State Building közé teszik az aszteroida méretét, ami nagyjából 150 és 490 méter közötti átmérőt jelent - ezzel a 2017 VR12 közepes méretűnek számít a Föld-közeli égitestek között.

A Goldstone obszervatórium a Mojave sivatagban
photo_camera A Goldstone obszervatórium a Mojave sivatagban

A kutatók az amerikai Mojave-sivatagban telepített, a Naprendszert radarral pásztázó Goldstone obszervatóriumból és a Puerto Ricó-i Arecibo obszervatóriumból figyelik majd az aszteroidát, ami azért különleges esemény, mert még a Föld-közeli égitestek nagy része is túl messze van ahhoz, hogy radarral érzékelni lehessen, és azt remélik, hogy talán még felvételt is tudnak róla készíteni.