Nintendo-kontrollerrel irányítják SoFi-t, az MIT robothalát

2018.03.22. · TECH

A különféle önjáró és távvezérelt tengeralattjárók ugyanúgy elkápráztatják a tengeri élővilág tagjait, mint ahogy ők az embert. A propelleres vagy vízsugár-meghajtású eszközök mindenképpen megzavarják a megfigyelt élőlényeket, és a természetestől eltérő viselkedési reakciókat váltanak ki belőlük.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) számítástudományi és mesterségesintelligencia-kutató laboratóriumának (Computer Science & Artificial Intelligence Lab, CSAIL) csapata ezért is vágott bele egy olyan robot tervezésébe és megépítésébe, amely teljesítí a halság általános – külsődleges és mozgásbeli – kritériumait.

SoFi, a robothal
photo_camera SoFi, a robothal Fotó: MIT

A hidraulikus szivattyúkkal mozgatott farokrész kialakítása jelentette a legnagyobb mérnöki kihívást – magyarázta a fejlesztési jelentését a Science Robotics-ban megjelentető csapatot vezető Robert Katzschmann, az MIT posztgraduális hallgatója. A szigetelés, a felhajtóerő-szabályozás, a súlyeloszlás, az energiaellátás és az információ víz alatti továbbítása és valós idejű megosztása sem volt egyszerű. Mert mint Katzschmann a New York Times-nak nyilatkozta, kicsike halat akartak építeni, nem pedig egy bálnányi tengeralattjárót.

Az MIT Youtube csatornájára feltöltött képes beszámoló szerint sikerrel:

link Forrás

A soft robotic fish kifejezés nyomán SoFi-nek elnevezett robothal egy feltöltéssel 45 perces felderítő utakat tud megtenni, amelyeket nagylátószögű objektívval szerelt kamerájának köszönhetően dokumentál is. A kezelő búvár által egy átalakított Super Nintendo kontrollerrel, akár 20 méteres távolságból is irányítható, a környezetét a halak érzékszerveit imitáló szenzorokkal is detektáló, 3 kilogramm tömegű, alig fél méter hosszú robothal prototípusa 30-40 méteres mélységig üzemképes.