Először ismerte el az amerikai kormány, hogy mobillehallgató berendezés működött Washingtonban

2018.04.04. · TECH

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security, DHS) elismeri, hogy Washingtonban olyan lehallgató berendezés működött még a múlt évben is, amellyel illetéktelenek férhettek hozzá a főváros kormányzati negyedét is lefedő – National Capital Region (NCR) nevű – hálózat cellainformációihoz. Az AP hírügynökség szerezte meg azt a Ron Wyden oregoni demokrata szenátornak címzett válaszlevelet, amelyből ez kiderült.

A hírügynökség szerint először fordult elő, hogy a kormány elismerte, hogy ilyen szerkezet működött Washington területén.

A DHS elismerte azt is, hogy már tavaly ősszel felfedeztek olyan anomáliákat a rendszerben, amelyek jelezték, hogy valaki vagy valakik egy Stringray márkanevű, nem mellesleg az amerikai rendőrség által is használt eszközt használnak a fővárosban.

Az AP beszámolója szerint a berendezés a mobilszolgáltatók átjátszótornyainak jeleit imitálva hekkeli meg a rendszert. Méghozzá úgy, hogy lekéri az úgynevezett International Mobile Subscriber Identity (IMSI) adatot a mobiloktól. (Ezt az egyedi azonosító számot a SIM kártyán tárolják GSM és UMTS rendszerekben, és a felhasználók azonosítására szolgál.)

A szerkezettel lehallgatható a mobilforgalom, a szöveges üzeneteket is beleértve. A szakargóban IMSI-catcher és cellaimitátor néven is ismert kütyü az Ars Technica egy korábbi cikke szerint már ezer dollár körüli áron is beszerezhető. A professzionális változat, amely akár egy alacsonyan repülő légijárműről is működtethető, mindössze aktatáskányi méretű, és ára sem haladja meg a 200 ezer dollárt.

1400 dolláros Stingray 2015-ből
photo_camera 1400 dolláros IMSI-catcher 2015-ből Fotó: ArsTechnica

A DHS-nek nincs tudomása róla – legalábbis az AP-nek ezt állította –, hogy kik és milyen célra használtak ilyen eszközt az amerikai főváros területén.

A jogvédő American Civil Liberties Union (ACLU) nyilvántartása szerint a rendőrségen kívül az USA 25 államában 73 különféle szervezet rendszeresen él ezzel a módszerrel, de gyanújuk szerint ennél jóval többször élnek vissza a technológiai lehetőséggel.