Ész Ventura – Vendégkönyv

Kedves Ész Ventura-olvasók!

Erre az oldalra megírhatjátok véleményeiteket, benyomásaitokat, élményeiteket, kritikáitokat és javaslataitokat az Ész Ventura fejtörő feladványok rovatával kapcsolatban. Minden visszajelzésnek örülünk, és hálásak vagyunk az eddigi részvételért, a beküldött megoldásokért, megjegyzésekért és a sok bíztatásért is, amit kaptunk. Hozzászólásotok mellett azt is szívesen látnánk, hogy a világ melyik részéről írtok.

A vendékkönyvnek több célja van. Egyrészt a visszajelzések alapján javítani a rovaton. Másrészt új olvasóknak kedvet csinálni a fejtöréshez. Reméljük továbbá, hogy hosszú távon nem csak élményt jelent majd a rovat sokak számára, de az eredményes szereplést majd extra nyereményekkel is támogatják az ebben fantáziát látó külső szereplők, amihez ez a vendégkönyv egy szükséges referencia lehet.

A vendégkönyvbe moderált hozzászólásokat jelenítünk meg a beküldő hozzájárulásával. A hozzászólásokat az Ész Ventura saját e-mail címére lehet küldeni a subject mezőben feltüntetve, hogy vendégkönyv. Nem szűrjük a hozzászólásokat pozitív vagy negatív tartalmuk alapján, viszont kérünk mindenkit, hogy ide csak a rovattal kapcsolatos általános és a nyilvánosság számára is érdeklődésére számot tartó megjegyzéseket küldjön. Előre is hálás köszönettel!

Kedves Ész Ventura!

Gyermekkorom óta szeretem, pedagógusként gyűjtöm a szép és érdekes logikai feladványokat. A rovatban ennek ellenére szinte minden feladat számomra meglepően eredeti. Különböző nehézségű, szellemes, eddig nem látott feladványokkal találkozom a rovatban. A jó puzzle nekem az, amit nehéz megfejteni, de ha látod a megoldást, azon bosszankodom, hogy nem jöttem erre rá erre magamtól? Az Ész Ventura feladványai ilyenek, ráadásul a legkülönbözőbb témákból. Sajnos nincs mindegyiken időm sokat gondolkodni, de a megoldásokat mindig megnézem. Remélem még sokáig tehetem, csak így tovább, jó munkát!

Birkás György

Kedves Ész Ventura, kedves Előd!

Lelkes érdeklődéssel fogadtam a Qubit indulását és örömmel tapasztaltam, hogy szinte valamennyi rovatnak sikerült új színt hoznia a hazai portálok kicsit sablonosodó világába. Kiemelkedik az Ész Ventura rovat ötletességével és sokszínűségével. Úgy érzem, a feladványok remekül alkalmazkodnak az internet sajátosságaihoz. Örülök, hogy nem archív, ismert problémák köszönnek vissza, látszik az ötletesség és kreativitás! Időnként egyenesen napi aktualitásokra rímelnek a feladványok, máskor ritkán hallott, kevéssé ismert területekre hívják fel a figyelmet.

Nagyszerű lenne, ha esetleg egy új műfaj nőhetne fel az internet sajátosságai mellett. A fejtörőkre, feladványokra sokkal nagyobb igény van, mint azt gondolnánk, viszont valójában nagyon kevés valós tere van. Manapság nem Vágó Istvánokra, Rózsa Gyurikra és Egri Jánosokra van szükség. A televíziós vetélkedők a show elemkre és a tippelgetésre helyezik a hangsúlyt, részben érthetően a nézettség oltárán feláldozva minden egyebet. Időbeli kötöttség nélkül, nagyon sokan és szívesen szöszmötölnek ehhez hasonló feladványokkal.

Engedj meg egy személyes példát. Évente van egyetemi tankörtalálkozónk, ahova egy barátunk mindig hoz egy feladványt. Vicces, ötletes, nehéz, de éppen megoldható – a sok okos, korosodó mérnöknek :) Később szinte csak ezekre emlékezünk – ez meg az mekkora poén volt…

Úgy látom a fizikus – bűvész remek párosítás! Gratulálok az eddigiekhez és várom a folytatást! Sajnálom, hogy idő hiányában nem küldök be megfejtéseket, de őszintén szólva meg se tudom oldani az összeset, egyik másik már kifogott rajtam :)

Csak így tovább!

üdvözlettel, dr. Gazdag László

Gyerekkoromban sokat forgattam egy könyvet: Ruszev-Ruszeva Matematikai mozaik-ját. Híres gondolkodók – főként matematikusok – feladványai szerepeltek benne, kiegészítve olyan fejtörőkkel, amelyek megoldásával a gyerek olvasók is megbirkózhatnak. Büszke voltam magamra, ha egy-egy feladványt sikerült megfejtenem, és irigykedtem azokra, akiknek a nehezebb feladatok sem jelentettek problémát. De leginkább azokra néztem fel, akik nemcsak hogy megoldani képesek ezeket a rejtvényeket, hanem megalkotni is, sőt, számtalan rejtvényt köszönhetünk nekik. Merse is egy közülük, akinek lenyűgöz a kreativitása és termékenysége a rejtvénykészítés terén.

Üdvözlettel, Dr. Tukora Balázs

Kedves Qubit Csapat!

Évek óta csendesen figyelem az oldalukat. Kedvelem a portált, nagyon jó tartalmakat találok Önöknél. A feladványok remekek, jól megdolgoztatják az elmét. Sok esetben valóságos a feladat, nem álcázott, ami pedagógiai szempontból fontos, mert hétköznapi helyzetet old meg. Az oktatásba is bátran be lehetne vonni, sajnos jelenleg nem tartok olyan órákat, ahol az Önök feladványait használni tudnám. Bár az egyik cikküket – a Több szuperhőst az iskolába! címűt – a héten irodalom órán elolvastuk és elemeztük. Nagyon élvezték a gyerekek, mert pont a kötelező olvasmányok reflektálása volt a soron következő feladat. Azért bátorkodtam írni, hogy visszacsatolást nyújtsak Önöknek. Hiszen egy remek tartalommal megjelenő website-ot hoztak létre, ami plusz szolgáltatást is ad, amit a felnövekvő generáció még több tagjának meg kell ismernie! Magyarul, kiváló és örömteli lenne, ha még több fiatallal bővülne a felhasználói létszám, ezen a valódi és minőségi tartalommal megtöltött oldalon!

Üdvözlettel, Dombi Gábor