Egy autóból lőtték agyon Dánia utolsó nőstény farkasát

2018.05.03. · tudomány

200 éve először telepedtek meg ismét vadon élő farkasok Dániában. A múlt héten azonban egy vadász lelőtte a falkakezdemény egyetlen ismert nőstény tagját.

Helyi természetfotósok éppen három farkast filmeztek a falkából Jütland mezőgazdasági területein. Az állatok a mezőkön jöttek-mentek, amikor egy zöld terepjáró állt meg a mezőt szegélyező úton, és az ablakán egy férfi hajolt ki. A két fotós folytatta a felvételt, mit sem tudva arról, hogy az autóban ülő férfinél fegyver van. Egyszercsak meghallották a lövést, és a falka egyetlen nősténye elterült a földön. A terepjárós ezután elhajtott, a fotósok pedig hívták a rendőrséget.

link Forrás

1813 óta nem láttak farkast Dániában, amíg csak 2012-ben fel nem bukkant négy hím állat. 2017-ig kellett várni az esélyre, hogy a csoportból falka lehessen: ehhez az kellett, hogy az elszánt nőstény 500 kilométert nyargaljon Németországból Dániába, és csatlakozzon a hímekhez. Az új alom azonban már nem születhet meg, ettől az ismert nősténytől legalábbis nem. Nem kizárt, hogy rejtettebb helyeken élnek még farkasok Dániában.

Igazságügyi szakértői vizsgálatot végeznek a farkas tetemén
photo_camera Igazságügyi szakértői vizsgálatot végeznek a farkas tetemén Fotó: TYCHO GREGERS/Ritzau Scanpix/AFP

A rendőrség őrizetbe vett egy 66 éves férfit illegális vadászat gyanújával, de a gyanúsított tagad és hallgatásba burkolózik. A hatóság most igazságügyi szakértői vizsgálatoknak veti alá a férfi fegyvereit, autóját, és helyszíni szemlét tartanak a területen, ahol a farkast lelőtték. Az eredmények kiértékelése még beletelik néhány hétbe.

Dán internetes újságok szerint a mező, amelyen a farkas halála előtt engedély nélkül áthaladt, a liberális politikus, Steffen Troldtoft tulajdona, a férfi pedig, aki a gyanú szerint kilőtte az állatot, Troldtoft közeli rokona lehet. Miután ez kitudódott, Troldtoft lemondott képviselőjelöltségéről.

Dániában egyébként engedéllyel ki szabad lőni a farkasokat, amennyiben agresszívek, vagy problémát okoznak egy adott területen. A dán farkas esetében azonban nem volt ilyen veszély.