Csillapodik a bitcoinőrület, olcsóbb lesz a videokártya

2018.05.14. · TECH

Komoly változások következhetnek az egyik legnagyobb videokártya-gyártó, az Nvidia háza táján: a cég forgalmának kilenc százalékát kitevő kriptovaluta-bányászat népszerűségének csökkenésével lejjebb mehet a kártyák ára, így népszerű terméke, a GeForce ismét visszatérhet azokhoz, akiknek eredetileg fejlesztették: a játékosokhoz.

A kaliforniai techcég már a korábbiakban is arra szólította fel a kereskedőket, hogy inkább játékosoknak adják el a kártyákat, ne bányászoknak, pedig a cég a versenytárs AMD-hez hasonlóan sokat köszönhet a kriptovaluták szárnyalásának: a növekvő kereslet hatására egy időben hiánycikknek számítottak a videókártyák, az áraik pedig az égbe szöktek.

Most úgy tűnik, az Nvidiánál arra számítanak, hogy nemsokára kipukkadhat a kriptolufi: Colette Kress, a cég pénzügyi igazgatója szerint az ebből származó bevételek 65 százalékkal zuhannak majd a következő negyedévben, ezzel pedig az éves 383 millió dolláros bevétel helyett mindössze 132.5 millióra számítanak a jövőben. Ez azt is jelenti, hogy a GeForce tízes szériáját ismét közel normális, modelltől függően 150-800 dolláros áron lehet majd megvenni – igaz, a kiskereskedelmi ár bitcoinőrület előtti szintre történő visszatérése azzal is jár, hogy a játékosok és a bányászok egyaránt megrohamozzák majd a boltokat.

Változó hangsúlyok

Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója szerint ami a bevételeket illeti, a cég a jövőben a játékosok mellett az Amazonhoz, Microsofthoz és a Google-hoz hasonló felhőalapú szolgáltatókra számíthat a jövőben: a három óriáscég 701 millió dollárt költött a felhőalapú szolgáltatásokhoz szükséges chipekre.

A cég emellett az önvezető autók piacán is jól terjesít: az általuk kifejlesztett Drive platform bevételei (ezt használja többek között az Uber is) májusban elérték a 145 millió dollárt – annak ellenére, hogy az Nvidia felfüggesztette a rendszer tesztelését, miután az Uber egy kocsija halálos balesetet okozott Arizonában. Huang ezzel kapcsolatban is optimista: úgy véli, hogy az automata taxik már 2019-ben betörhetnek a piacra.