Modiglianival csinálta meg eddigi legnagyobb üzletét a New York-i Sotheby's

2018.05.15. · gazdaság

Rekordösszegért ment el Modigliani legnagyobb aktja a Sotheby's New York-i aukciósházában. A fiatalon, 35 éves korában elhunyt, egyértelműen semmilyen irányzatba nem sorolható olasz festőfenomén Nu couché (sur le côté gauche) (Bal oldalán fekvő akt) című képe 157,2 millió dollárért kelt el.

A második legdrágább Modigliani-akt a bal oldalán fekszik
photo_camera A második legdrágább Modigliani-akt a bal oldalán fekszik Fotó: Youtube / Sotheby's

Modigliani jól fut manapság az árveréseken. A most rekordáron elkelt festmény majdnem hatszoros hasznot hozott korábbi tulajdonosának. Az aktot John Magnier ír lótenyésztő alig 15 évvel ezelőtt még mindössze 27 millió dollárért vásárolta. Akkor a képet a ma sokak által szexuális zaklatással vádolt Steve Wynn kaszinótulajdonos bocsátotta árverésre.

link Forrás

Modigliani összesen 22 aktot festett, népszerűségüket nemcsak egyedi stílusuk, hanem az a tény is jelentősen növelheti, hogy közülük eddig csak ötre lehetett licitálni. A most eladott, a sorozatban egyébként a legnagyobb kép még úgy is a Sotheby's eddigi legmagasabb áron értékesített festménye, hogy a vételár jóval elmaradt a legutóbb áruba bocsátott Modigliani-akt leütési árától.

A híres Nu couché (Fekvő akt) című festmény 3 éve 170,4 millió dollárért kelt el a Christie's aukciósház árverésén. A hátán fekvő meztelen nőt ábrázoló 1917-es képre azelőtt egyszer sem lehetett licitálni. A csillagászati összeget, közel 50 milliárd forintot egy kínai vásárló fizette ki, aki taxisofőrből avanzsált műgyűjtővé.

A Modigliani-féle aktsorozat 170 milliós tagja
photo_camera A Modigliani-féle aktsorozat 170 milliós tagja Fotó: Wikimedia Commons

Az eladási ár tekintetében még ennél is van feljebb: a Pablo Picasso jegyezte Algériai nők–O változat című festményt ugyancsak a Christie's árverésén 179,4 millió dollárért értékesítették. Picasso 1955-ös Delacroix-parafrázisát 2015-ben már másodjára bocsátották árverésre. A képet elsőként is a Christie's értékesítette, 1997-ben 31,9 millió dollárért vette meg egy szaúdi gyűjtő. Tőle most a katari miniszterelnök vásárolta meg.

Az Algériai nők már ami az árveréseken elkelt műalkotásokat illeti még így is csak a második legdrágább festmény a műkincspiacon. A dobogó legfelső fokát, jóformán elérhetetetlen magasságokban Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festménye tartja. Az ugyancsak a Christie's közreműködésével eladott festmény tavaly novemberben több mint 450 millió dollárért kelt el.

link Forrás

Az aukciósházaknak nem csak az eladás dicsősége miatt éri meg feltornászni a műkincsek árait. A Picasso- és a Modigliani-képek rekordösszegű értékesítésével a mintegy 12 százalékos jutalékért közvetítő Christie's is kisebb vagyonokat kasszírozott. Más kérdés, hogy az összeg még együttesen sem közelítette meg azt a jutalékot, ami a Salvator Mundi tavalyi értékesítéséért járt.

A magánúton eladott műalkotások vételárát legfeljebb csak megbecsülni tudják. Da Vinci műremeke minden emberi számítás szerint azoknál is drágábban ment el, ami azért is nagy teljesítmény, mert a minden idők legdrágábban eladott festményeit listázó rangsor 2-7. helyezéseit elfoglaló tételek eladásához nem kértek fel közvetítőt.