Egy nő ölébe pottyant, és ott alakult át egy kérész Szegeden

Király Mariann óriási szerencséjére a szegedi Tisza-parton az ölébe pottyant egy kérész, majd fogta magát, átalakult és elröppent. Az átalakulást videóra vette és közzéetette a Facebookon.

A meleg tavasz miatt idén korán kezdődött a tiszavirágzás. A videón az látható, amint egy hím szubimágó vedléssel pillanatok alatt átalakul párzóképes imágóvá, hogy aztán keressen egy nőstényt, és a levegőben párosodjon vele, mielőtt elpusztul.

A videón hallható párbeszéd szerint az elhussanó kérészt rögtön elkapta egy madár, így a rovar nem tudta teljesíteni küldetését, bár mint az egyik készítő megjegyzi: „úgyis csak pár percig él“.

A videóra a Gardenista figyelt fel.

A kérészek szaporodása nagyon különleges: a nőstények vízfelszínre lakott petéi a fenékig süllyednek, majd befúrják magukat a mederbe, hogy aztán 3 év készülődés után a rajzáskor ismét felemelkedjenek a felszínre. Általában ott, és nem emberek ölében bújnak ki a lárvaburokból. A nőstények sem élnek sokkal tovább, mint a hímek: párzás után még lerakják petéiket, majd elpusztulnak.

A kokain és a hatalmi mámor neurobiológiája

A legdrágább illegális drogként számon tartott stimuláns az agy jutalmazó központjának működését befolyásolva egyszerre több helyen fejti ki hatását. A hatalmi mámor, az extrém motiváció, a hiperaktivitás és a zsigeri eufória együtteséért azonban nagy árat kell fizetni: a drogkereső magatartás beleég az idegsejtek kapcsolataiba.

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.