800 méterről is leégeti a bőrt az emberről az új kínai lézerkarabély

2018.07.02. · gazdaság

A ZKZM-500 típusszámmal Kína a közeljövőben piacra dobhatja az első olyan kézifegyvert, amely lézersugárral működik – értesült a South China Morning Post. A hivatalosan a nem halálos fegyverek (non-lethal weapons) kategóriájába sorolt, egyszerű kezelhetősége és várható népszerűsége okán „lézer AK-47-es” néven emlegetett 3 kilogrammos eszköz elsőként a kínai terrorelhárítók arzenálját bővítené. A Kínai Tudományos Akadémia Optikai és Finommechanikai Intézetében fejlesztett fénykarabély emberi szemmel láthatatlan sugara akkor is képes ártalmatlanná tenni a célszemélyt, ha közben zárt ablaküvegen kell áthaladnia.

800 méteren belül maradandó sérülést okoz, a találat helyén nem csak a ruhát, de a bőrt is leégeti az emberről – idézi a lap az intézet munkatársát, aki szerint az okostelefonok lítium-akkuihoz hasonló energiatárolóval szerelt fegyver ezer, egyenként 2 másodpercig tartó lövésre lesz képes egyetlen feltöltéssel.

Kínában a Csengtui Rendőrségi Felszerelésgyár is teszteli már saját fejlesztésű lézerpuskáját, amelynek hatótávolsága állítólag 500 méter, és ugyanúgy hangtalan és láthatatlan, mint a ZKZM-500-as. Tűzereje fejlesztői szerint akkora, hogy képes átégetni a reptereken rendszeresített üzemenyagtartályok falát is.

A csengtui fényflinta
photo_camera A csengtui fényflinta Fotó: haqc.com

Bár a kínai hatóságok a nem halálos fegyverek kategóriájába sorolják a lézeres fegyvereket, szakértők szerint a ZKZM-500-ast és társait aggályos volna a vízágyúkhoz vagy a gumilövedékes puskákhoz hasonlóan például tömegoszlatásra használni. A koncentrált fénysugár ugyanis úgy viselkedik, mint a szikéknél nagyságrendekkel élesebb precíziós sebészeti lézerek, és bár kevésbé fókuszált, akár életveszélyes égési sérüléseket is okozhat.