Az entomológusok feldühödtek az Apple hangya emojiján

2018.07.19. · TECH

Mostanra már 2666 emoji közül válogathatunk, ezek pedig platformtól függően különböző képekként jelennek meg a készülékünkön – vagyis ha valakinek szeretnénk egy hangyát küldeni, elvileg egy hangya képét is kapja meg.

Kivéve persze, ha az illető entomológus, mert ebben az esetben ezt jó eséllyel kétségbe fogja vonni. A rovarvilág meggyalázására először egy CurlicueCal nevű felhasználó hívta fel a figyelmet a Tumblren, de mint nem sokkal később kiderült, nem ő volt az egyetlen, akinek szúrta a szemét a hangyák vizuális lekezelése. CurlicueCal még viszonylag megengedő volt az Apple új hangyájával szemben, de egyesek szerint csak azért, mert bedőlt a cukiságnak.

Addig rendben van, hogy az emojinak „gyönyörű, hatalmas, mandulavágású szeme van”, barátságosan néz, és olyan „ölelgetnivalónak tűnik”, ám ahogy Joanie King, a texasi A&M Egyetem kutatója rámutat: a jószág nem igazán hasonlít egy hangyára. Persze ez nem feltétlenül rossz hír azoknak, akik alapvetően jobban kedvelik a kölyökkutyákat, mint a rovarokat. A mirmekológusok (hangyakutatók) viszont nem véletlenül foglalkoznak épp hangyákkal, és visszakövetelik az Apple előző, szögletesebb és hangyaszerűbb verzióját.

photo_camera Fotó: Emojipedia

A többi techcégnek sem sikerült igazán hangyát rajzolnia: a Google egy megmagyarázhatatlan nyakkal és pánikra utaló arckifejezéssel ábrázolta a szerencsétlen rovart, de a szorgalmas ízeltlábú még így is jobban járt, mint a Samsung hangyája, amely ugyan elsőre nem hat olyan bizarrnak, míg észre nem vesszük, hogy szegénynek csak öt lába van.

CurlicueCal megengedő a kérdésben, szerinte a képen valójában nem hangyát, hanem kentaurt láthatunk. Talán a legkevésbé a Twitter érzett rá a hangyákra a nagy fekete pacával, a verseny győztese pedig (legalábbis a Tumblr-poszt szerint) a Facebook elegáns hangyája lehet.