A McMenekült az új menekült: egyre többen laknak a hongkongi McDonald's-okban

2018.08.06. · gazdaság

Egyre több szegény, magányos vagy magánéleti válsággal küzdő hongkongi számára tűnik jó megoldásnak az, hogy egy McDonaldsba költözzön: míg 2013-ban csak 57 McRefugee-t (McMenekültet) tartottak számon a város gyorséttermeiben, egy friss kutatás már 334 esetet számlált össze. Tai Ping Shan, a gyorsétteremlakók életét kutató vizsgálat vezetője szerint a legtöbb esetben ezek az emberek nem hajléktalanok: 70 százalékuk rendelkezik saját vagy bérelt lakással, csak épp nem tudnak vagy akarnak hazamenni, 60 százalékuk pedig dolgozik is.

Közel van a munkahely

A legtöbb eset hátterében családi problémák, a magas rezsiárak vagy a rossz lakhatási körülmények állnak, Hongkongban ugyanis gyakoriak az apró, levegőtlen, ablaktalan bérlemények – ezek helyett pedig egyre többen választják a légkondicionált üzlethelyiségeket. Jennifer Hung, a kutatást végző nonprofit alapítvány, a Junior Chamber International szóvivője szerint előfordul az is, hogy valaki így próbál meg spórolni a költségein, míg nem adódik számára megfelelő szállás, megint mások pedig úgy akarnak időt spórolni, hogy inkább a munkahelyükhöz közelebb eső éttermet választják, mint hogy hazamenjenek.

Az utóbbi időkben nagyon megugrottak a lakásárak, sokan ezért kényszerülnek az utcára – Shan és önkéntesekből álló csapata éppen azért vágott bele a jelenség vizsgálatába, hogy adatokat gyűjtsön róla, és felhívja a kormány figyelmét a problémára.

photo_camera Szívesen látják őket Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Van, aki csak magányos

A kutatás fontos tanulsága volt, hogy míg korábban inkább a középkorúakra volt jellemző, hogy behúzódjanak a McDonald's-ba, most már egyre több fiatal és nő van közöttük. A legnagyobb gondot az albérletárak okozzák: egy harminc négyzetméteres szobáért kétezer hongkongi dollárt kérnek el, ebben pedig még nincs benne semmi. Van, aki az ingyen áram miatt él gyorsétteremben, bár Hung szerint az ingyenes wi-fi és mosdó, illetve az olcsó élelmiszer is sokat dob a McDonald's vonzerején.

A gyorsétteremlánc tud róla, hogy sokan hotelnek használják, de mindaddig, míg az ott lakók békén hagyják azokat, akik csak enni mennének, nem akar fellépni ellenük, sőt a cég közleménye szerint szívesen fogadja ezeket a vendégeket is. Akad köztük olyan is, aki rendezett körülmények között élhetne, de amióta megözvegyült, nem akar hazamenni – ő a társaságért él a McDonaldsban. Hung szerint ezeken az eseteken csak a szemléletváltás segíthet: amellett, hogy azt szeretné, hogy jobban odafigyeljenek egymásra az emberek, a szociális munkások és civil szervezetek figyelmét is fel szeretné hívni azokra, akik gyorsétteremben élnek.