FBI: Összehangolt hackertámadás fenyegeti a bankautomatákat

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Az FBI birtokába jutott adatok alapján összehangolt hackertámadás fenyegeti a bankokat. A nyomozó iroda szerint a hackerek adathalászattal vagy egyéb módszerekkel megszerzett ügyféladatokkal, hamis kártyákkal több millió dollárt zsebelhetnek be. 

A klónozott kártyákkal néhány óra leforgása alatt több millió dollárnyi összeget vehetnek fel az automatákból. Épp ilyen támadást követtek el a múlt hét végén egy indiai nemzetközi bank ellen, ahol 13,5 millió dollárnyi készpénzt zsákmányoltak a bűnözők. 

A pénzt a világ 28 különböző országában vették fel, az időpont megválasztása pedig korántsem véletlen: az efféle akciókat általában hétvégére vagy ünnepnapokra időzítik. Közvetlenül azelőtt, hogy a csapat tagjai az ATM-ekhez járulnának, kiiktatják a hasonló esetekre kitalált korlátozásokat, így azt is, hogy egy nap hányszor használhatja az ember a kártyáját, illetve a felvehető összeg felső határát is. 

Az FBI nem tudja (vagy nem árulja el), hogy a mostani akcióban pontosan melyik bankot fogják megcélozni a hackerek, bár általában kisebb vagy közepes pénzintézetek esnek az ilyen típusú támadások áldozatául. 

Az FBI a CNN megkeresésére annyit közölt, hogy szokásuk időről időre a magánszektor szereplőit is figyelmeztetni, ha valamilyen őket érintő adatra bukkantak a nyomozásaik során. A Wells Fargo és a JPMorgan Chase bankok pedig egyáltalán nem kommentálták az ügyet. 

Ahogyan ezt Brian Krebs amerikai újságíró is megjegyzi, az utóbbi időkben egyre divatosabbá váltak az ehhez hasonló készpénzes lopások: az Egyesült Államokban ezzel a módszerrel fosztották ki a National Bank of Blacksburgot, méghozzá egymás után kétszer. Az első alkalommal körülbelül félmillió dollárnak veszett nyoma, másodjára már kétmillió tűnt el. Hogy ezúttal melyik pénzintézetre csapnak le a hackerek, Krebs szerint az előzmények alapján akár már a hétvégén kiderülhet.