Mostoha gyerekkoráról írt Steve Jobs megtagadott lánya

2018.08.28. · TECH

Lisa Brennan-Jobs, az Apple-vezér lánya szeptemberben jelenteti meg Small Fry című visszaemlékezéseit, az eddig nyilvánosságra hozott részletek alapján pedig úgy tűnik, hogy Steve Jobs még annál is elviselhetetlenebb alak lehetett, mint eddig hittük.

Jobs kezdetben azt is tagadta, hogy Lisa az ő lánya lenne, miután pedig bebizonyosodott, hogy valóban ő az apa, nem fizette a gyerektartást még akkor sem, amikor az Apple már kezdett befutni. És úgy általánosságban véve elég rosszul bánt a lánnyal és az anyjával is.

Lisa Brennan-Jobs
photo_camera Lisa Brennan-Jobs Fotó: Wikimedia Commons

Az ember azt gondolná, hogy a Jobs által fejlesztett, 1983-ban megjelent Apple Lisa számítógép elnevezése legalább egy kedves gesztus a lány irányába, de nem: Jobs határozottan tagadta, hogy a gép elnevezésénél megfordult volna a fejében Lisa, egyébként is, a számítógép neve tulajdonképpen Local Integrated Software Architecture, ebből áll össze a kifejezés. Nem világos, hogy mi született előbb, a feloldás vagy a betűszó, mindenesetre az Apple programozói egymás között nem így emlegették, hanem csak „Lisa: Invented Stupid Acronymként”, ezzel is utalva arra, hogy azért mégiscsak a név volt előbb, Jobs pedig csak kitalált hozzá egy magyarázatot, nehogy véletlenül úgy tűnjön, mintha törődne a lányával.

Jobs később beismerte a U2 frontembere, Bono előtt, hogy valójában a lánya után adta a Lisa nevet a gépnek.

Nem illett Steve Jobs önmagáról alkotott képébe

Jobs hihetetlen sikereket ért el a későbbiekben, de az, hogy jól keresett, nem jelentette azt, hogy elkényeztette volna a lányát: többek között azt is megtagadta, hogy bevezessék a fűtést a lány hálószobájába, mert úgy gondolta, hogy ez megszilárdítja majd Lisa értékrendjét.

Steve Wozniak és Steve Jobs, két évvel Lisa születése előtt
photo_camera Steve Wozniak és Steve Jobs, két évvel Lisa születése előtt Fotó: Apple/dpa Picture-Alliance/AFP

A későbbiekben Jobs már gyakrabban találkozott a lányával, ezt azonban az anya nem nézte feltétlenül jó szemmel: attól tartott, hogy az akkor kilencéves Lisával megosztott szexuális jellegű tréfák zaklatásba csaphatnak át. Később, amikor Lisa már tinédzserként nála élt, Jobs arra kényszerítette, hogy végignézze, ahogy a feleségét tapogatja, vagy, amint fogalmazott, „családi életet él”.

Brennan-Jobs úgy érezte, hogy nem illik az Apple-vezér önmagáról alkotott képébe, ezért is bánt vele távolságtartóan az apja. Lisa szeptemberben megjelenő könyvében elsősorban Jobs emberi arcát próbálja majd bemutatni, állítása szerint pedig már nem haragszik az apjára, aki végül bocsánatot kért a lányától, amiért nem viselkedett megfelelően korábban.