Akkor is riaszt az Apple Watch EKG-je, amikor nincs baj

2018.09.17. · tudomány

Kétszer gyakrabban ad téves riasztást az Apple legújabb, hatóság által engedélyezett EKG-mérős okosórája, mint a hitelesített orvosi műszerek.

A legfrissebb orvostudományi hírekre és eredményekre specializálódott Stat.com megszerezte az Apple Watch legújabb alkalmazásának engedélyeztetési eljárása során benyújtott háttéranyagokat a hatóságtól, a Food and Drug Administrationtól (FDA).

Az egyik vizsgálatban 580 szívritmuszavarral élő embert vizsgáltak, fele részükben a leggyakoribb tünetnek mondott pitvarfibrillációval küzdő személyeket. Kiderült, hogy az alkalmazás az esetek 10 százalékában nem ismerte fel a ritmuszavart, ugyanakkor a fennmaradó részben 99,8 százalékos pontossággal kiszúrta a sztrók biztos előjelének mondott fibrillációt.

Az okosóra EKG funkciójának bemutatása szeptember 12-én
photo_camera Az okosóra EKG funkciójának bemutatása szeptember 12-én Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

A Stat.com ismertetett egy másik, a Stanford Egyetem orvostudományi karán, az Apple megbízásából működő labor által végzett vizsgálatot is. Ennek során 226 személy EKG-ját az okosórával párhuzamosan hagyományos elektrokardiográfiai eszközzel is mérték. Az orvosi műszer a résztvevők 41 százalékánál mutatott rendellenes szívritmust, illetve ritmuszavart, míg az Apple órája az alanyok 79 százalékánál jelzett be.

A lap által megkérdezett kardiológusok szerint a hamis pozitív eredmény ugyan nem ritka, és voltaképpen jobb, mintha a tévedés fordítva történne, ugyanakkor az Apple Watch EKG-funkciója az esetek több mint felében tévedett. Ráadásul, az app automatikusan segélyhívást indít, amennyiben az észlelt ritmuszavart követően az óra tulajdonosa nem végez helyváltozatást.

Az Apple eddig nem válaszolt az óra működésének anomáliáit firtató kérdésekre.