Megalázóan alacsony bérük miatt nemzetközi sztrájkba kezdtek a gyorséttermi dolgozók

2018.10.04. · gazdaság

Kolumbiától az Egyesült Államokon át Japánig, Olaszországtól Németországon és Belgiumon át Angliáig sztrájkolnak ma a gyorséttermi dolgozók és az ételfutárok – adta közre mások mellett a BBC.

Az Independent szerint legutoljára az USA, Nyugat- és Kelet-Európa, Ázsia, Ausztrália és Új-Zéland több száz nagyvárosában működő Uber Eats és a Deliveroo ételfutár-szolgálat dolgozói csatlakoztak a nemzetközi sztrájkhoz, azaz ők is beszüntetik csütörtökön pár órára a munkát.

Krakkói Uber Eats-futár bevetésen
photo_camera Krakkói Uber Eats-futár bevetésen Fotó: Artur Widak/NurPhoto

A brit vendéglátóipari szakszervezet, a BFAWU által támogatott sztrájkhullámhoz csatlakozók a magasabb és igazságosabb bérezést kérik számon munkáltatóikon. A munkabeszüntetési akciót a JD Wetherspoon pubok, illetve a magyar hálózattal is rendelkező McDonald's és TGI Fridays gyorsétteremláncok dolgozói indították még tavasszal; követeléseik között a borravaló egyenlő elosztása, illetve az órabérek emelése szerepel. Az angliai gyorséttermi dolgozók 10 fontos órabérért küzdenek, a futárok pedig azért, hogy a korábban lecsökkentett fuvardíjuk 5 fontra emelkedjen, és megkapják a mérföldenkénti 1 fontos „kilométerdíjukat”.

A TGI Fridays dolgozói már idén májusban demonstráltak Londonban
photo_camera A TGI Fridays dolgozói már idén májusban demonstráltak Londonban Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

A négy kontinensen zajló fast food sztrájk résztvevői szintén az alacsony munkabérek és fuvardíjak miatt szüntetik be a munkát.