Százmillió forintért kelt el Stephen Hawking kerekesszéke

2018.11.09. · tudomány

296 ezer 750 fontért, azaz kicsivel több mint 100 millió forintért kelt el Stephen Hawking motoros kerekesszéke a Christie's október 30-i aukcióján. A legmagasabb leütési árat – 584 ezer 750 fontot – a tavasszal elhunyt sztárfizikus doktori disszertációjának egyik eredeti példánya érte el. (Hawking 1966-ban 5 példányban adta le a Cambridge-i Egyetem bírálóbizottságának az univerzum tágulásáról szóló értekezését.)

A motoros kerekesszék
photo_camera A motoros kerekesszék Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Az árverési tételek Hawking hagyatékából kerültek ki. Isaac Newton, Charles Darwin és Albert Einstein kéziratai mellett Az idő rövid történetének szerzői példánya 68 ezer 750 fontot, Hawking Alpha Industries bomberdzsekije 40 ezer fontot ért a licitálóknak.

Az idő rövid története
photo_camera Az idő rövid története Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

A sztárfizikust rajzfilmfiguraként végképp popkultúrális ikonná avató Simpson-sorozat forgatókönyve 6250 fontos áron talált gazdára.

A Simpson család forgatókönyv-példánya
photo_camera A Simpson család forgatókönyv-példánya Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Hawking bomberdzsekijét 40 ezer fontnál ütötték le.

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Díjaiért, kitüntetéseiért pedig összesen 296 ezer 750 fontot fizettek a rajongók.

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Az október 31 és november 8 között Óriások vállán címmel rendezett aukció félmilliárd forintos bevétele a Stephen Hawking Alapítvány és a Hawkingnál is diagnosztizált ameotrófiás laterálszklerózis (ASL) érintettjeit is tömörítő brit Motoros Neuronbetegség Szövetség számláját gazdagítja.