Szobahőmérsékleten olvasztottak aranyat fizikusok

2018.11.23. · tudomány

Egyetlen Celsius-foknyi hevítés nélkül, szobahőmérsékleten olvasztott aranyat egy nemzetközi fizikuscsoport. A svédországi Chalmers Műszaki Egyetem, a finnországi Jyväskylä Egyetem és a kaliforniai Stanford Egyetem fizikusai egy szál elektronmikroszkóppal olvasztották meg a nemesfémet.

A kutatók az elektronmikroszkóp tárgylemezére tett mintán csak azt akarták vizsgálni, miként hat az arany atomjaira az extrém erős elektromos mező. A vizsgálathoz a mintákról gyorsított elektronok segítségével képet alkotó elektronmikroszkópokat használtak úgy, hogy a képalkotó eszközök nagyítási kapacitását teljesen kimaxolták. Miután az így célba vett aranylemezeket megvizsgálták, kisült, hogy a felületükről leolvadt egy néhány atomnyi réteg.

link Forrás

Nem ez az első olyan fizikai kísérlet, amelyben egy-egy anyag olvadását, illetve fagyását annak teljesen ellentmondó körülmények közé igyekeznek kényszeríteni. Noha ezeket a halmazállapot-változásokat a laikusok általános ismeretei szerint a hőmérséklet változása válja ki, valójában egyéb fizikai jellemzők megváltoztatásával is előidézhetők. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói például két éve éve jóval 100 Celsius-fok felett fagyasztottak vizet. Az eljárásban nagy szerepet kapott a nyomásváltozás.

Az egyelőre még kevéssé egyértelmű, mi mindenre lehet majd mindezt felhasználni. A szobahőmérsékleten olvadó arany például speciális érzékelőkben és tranzisztorokban jöhet majd jól.