Magyar kutatóorvos nyert rangos díjat a látás-visszaállító génterápia kidolgozásáért

2019.01.23. · tudomány

Roska Botondnak ítélték az idei Louis-Jeantet orvosi díjat. Az 1986-os alapítású díjat évente 2-3 orvosnak osztják ki, Roska az első magyar, aki elnyerte. Az 1969-ben született kutatót a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak a felfedezéséért és a látásvisszaállító génterápia kidolgozásáért ismerték el.

Miután általános orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Egyetemen, Roska Botond a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézetében doktorált, majd a Harvard Egyetemen és a Harvard Orvosi Karán képezte magát tovább genetikából és virológiából. Később Bázelben alapított biotechnológiai kutatóintézetet. Tavaly a Columbia Egyetem nagy presztízsű Alden Spencer orvosi díját is neki ítélték.

Roska Botond
photo_camera Roska Botond Fotó: Vision Research

Kutatócsoportjával Roska feltérképezte, pontosan hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak. A svájci kutatócsoport a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.