Íme az év emoji-újdonságai a robotkartól a fokhagymáig

2019.02.13. · TECH

A világ emoji-rajongói lélegzetvisszafojtva várták a pillanatot, amikor nyilvánosságra hozzák az év új emojijait – úgy tűnik, itt is vannak éves bejelentések, ezek között idén több olyan is akadt, amely a fogyatékkal élőkre hívja fel a figyelmet, de végre új önálló ikont kaphatott a fokhagyma is.

Az emoji nem annak indult, ami lett belőle: mint egy csomó más furcsa teches őrületet, ezt is a japánok találták ki 1999-ben. A Docomo nevű távközlési cég 1999-ben néhány egyszerű piktogrammal próbálta egyszerűbbé tenni a felhasználók életét, de akkor még senki nem is álmodott arról, hogy micsoda őrületté növi ki magát a dolog. Az alapkészletben nem sok minden volt: pixeles busz, tévé, szív, cigaretta, ilyesmik, az italválasztékot pedig egyetlen lila koktél képviselte. Azóta már minden van: a teljesség igénye nélkül küldhetünk másoknak képet egy sörről, két sörről, koktélról, teáról, kávéról, tejről, fánkról és így tovább. Most már annak sem kell kétségbe esnie, aki megszállottan falafelezni akarta hívni a barátait, de gondot okozott számára a szó leírása: a 2019-es kínálatban még ez is van. Az ős-emojik egyébként a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is helyet kaptak.

Egy konzorcium hoz ítéletet

Az emoji-szótár bővítésének számos oka van: a kezdetben egyszínű kezeket és arcokat sokan túlságosan egyszínűnek találták, így már több bőrszín közül is lehet válogatni, abban viszont még nem vagyok biztos, hogy vajon ennek a trendnek akar-e vajon megfelelni 2019 egyik újdonsága, a barna szív. Az emoji-szótár folyamatosan bővül: annak a megítélésében, hogy vajon miből lehet emoji és miből nem, az Unicode Consortium hoz ítéletet, a szempontok között pedig szerepel az is, hogy mennyire sokoldalúan használható egy-egy kép, de az is, hogy van-e valamilyen társadalmi üzenete az új emojinak.

Így például a mostani felhozatalba az eddig meglévő egyszerű mozgássérült-ikon helyett több piktogram is került a témában a kerekesszéktől a vakvezető kutyáig. Ide tartozik a robotkar is, a sokszínű felhasználásra pedig jó példa a vércsepp, ami különböző kombinációkban nyilván különböző jelentéseket vehet fel a menstruációtól az orvosi vizsgálatig.

photo_camera A hiánypótló fokhagyma és társai, a platonikus húsgolyó és a döntésképtelen gofri

A húsgolyók ideája és a vidra

Bár a bevezetése óta eltelt időben sok emoji önálló jelentésekkel gazdagodott (gyakorlatilag mindnek a szexhez van köze), a nemrégiben bemutatott 230 emoji még túl friss ahhoz, hogy másodlagos jelentések társulnának hozzájuk.

Az biztos, hogy mindeddig fájóan nélkülöztük a vidra-emoji áldásait: bár nem világos, mire kell gondolni, ha valaki kap egy vidrát, mindenképpen kellemesnek tűnik ez a kilátás. A falafel igazi telitalálat, mert bármilyen golyó alakú bárminek lehet nézni, így akár ikeás húsgolyónak is; ebből a szempontból a falafelgolyó hasonlóan univerzális, mint a tésztabatyu-emoji, ami Harry McCracken, az amerikai PC World magazin egykori főszerkesztője szerint egyenesen a töltött tészták platóni értelemben vett ideája, mert bármit jelenthet a raviolitól kezdve a tavaszi tekercsig. Most ugyanezt megkaptuk golyóban.

Fontos, és a hétköznapi kommunikáció során megkerülhetetlen újításnak számít még a fejsze emoji is, de végre nincs megkötve a keze a klasszikus strandviselet, a fecske rajongóinak sem (ez egyúttal alsógatya is lehet, egy újabb univerzális darab). A 230 újdonság között van minden a jojótól az osztrigáig, de a legfontosabb újítás kétségkívül a fokhagyma bevezetése: bár kerek húsz évet kellett kibírnunk nélküle, most már hátradőlhetünk, most már senki nem veheti el tőlünk. A további újdonságokat itt lehet végigböngészni.