Ma délután szuperhold kel az égre, és egész éjjel gyönyörködhetünk benne!

Szerencsére felhőtlen éjszakára lehet számítani, így jól látható lesz a ma éjszakára várható szupertelihold.  A szuperhold ma délután, 16:53-kor kel fel, a nap pedig negyed 6 körül nyugszik.  

Szuperholdkor a Földet apródként kísérő égitest a pályáján a legközelebb kerül a bolygóhoz. A Hold Földtől való átlagos távolsága 383 ezer kilométer körül mozog. Szuperholdkor viszont kevesebb mint 360 ezer kilométer. Emiatt ilyenkor nagyobbnak és fényesebbnek látszik, mint máskor. A szuperhold egy átlagos teliholdnál nagyjából 16 százalékkal fényesebb.

Ezen az animáción látható, mitől szuper egy szuperhold:

A jelenségről érdemes azért tudni, hogy a csillagászati szakzsargonban nem jegyzik külön tételként. Az elnevezést Richard Nolle amerikai csillagász használta először, 1979-ben, ő önkényesen döntött úgy, hogy szuperholdnak számít minden olyan holdállás, amely eléri vagy meghaladja a Hold-Föld távolság minimumának 90 százalékát

A múlt század rekordközeli szuperholdja 1948. január 26-án kelt fel, ebben az évszázadban pedig 2034-ben várható a legfényesebb holdfelkelte. Addig is lehet edzeni a mai szuperholddal.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál rendszeresen hasonlókat?
Kövess minket Facebookon!

A kokain és a hatalmi mámor neurobiológiája

A legdrágább illegális drogként számon tartott stimuláns az agy jutalmazó központjának működését befolyásolva egyszerre több helyen fejti ki hatását. A hatalmi mámor, az extrém motiváció, a hiperaktivitás és a zsigeri eufória együtteséért azonban nagy árat kell fizetni: a drogkereső magatartás beleég az idegsejtek kapcsolataiba.

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.