Ma délután szuperhold kel az égre, és egész éjjel gyönyörködhetünk benne!

2019.02.19. · tudomány

Szerencsére felhőtlen éjszakára lehet számítani, így jól látható lesz a ma éjszakára várható szupertelihold. A szuperhold ma délután, 16:53-kor kel fel, a nap pedig negyed 6 körül nyugszik.

Szuperholdkor a Földet apródként kísérő égitest a pályáján a legközelebb kerül a bolygóhoz. A Hold Földtől való átlagos távolsága 383 ezer kilométer körül mozog. Szuperholdkor viszont kevesebb mint 360 ezer kilométer. Emiatt ilyenkor nagyobbnak és fényesebbnek látszik, mint máskor. A szuperhold egy átlagos teliholdnál nagyjából 16 százalékkal fényesebb.

Ezen az animáción látható, mitől szuper egy szuperhold:

link Forrás

A jelenségről érdemes azért tudni, hogy a csillagászati szakzsargonban nem jegyzik külön tételként. Az elnevezést Richard Nolle amerikai csillagász használta először, 1979-ben, ő önkényesen döntött úgy, hogy szuperholdnak számít minden olyan holdállás, amely eléri vagy meghaladja a Hold-Föld távolság minimumának 90 százalékát.

A múlt század rekordközeli szuperholdja 1948. január 26-án kelt fel, ebben az évszázadban pedig 2034-ben várható a legfényesebb holdfelkelte. Addig is lehet edzeni a mai szuperholddal.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás