Minden szomszédunknál olcsóbb 1 Gb mobiladat, mint Magyarországon

2019.03.05. · TECH

Magyarország szomszédjai közül (ha Ukrajnát nem nézzük) Ausztriában a legolcsóbb 1 Gb mobiladat átlagára: kevesebb mint 2 dollár. Hasonlóan alacsony átlagárral büszkélkedhet Románia, Szlovéniában pedig csak kevéssel többet, 2,21 dollárt kell egységnyi adatért fizetni. Szerbiában (4,83 dollár), Horvátországban (4,89 dollár) és Szlovákiában (5,56 dollár) már más árkategória a mobilinternetezés, de még így is jócskán le vannak maradva Magyaroszágtól, ahol 6,56 dollár 1 Gb mobiladat átlagára, ami világszinten a 135. legolcsóbb. Ukrajnáról meg ne is beszéljünk, mert ott a magyar ár tizenketted részébe, 0,51 dollárba kerül 1 Gb mobiladat.

Mindez a Cable nevű brit telekompiac-figyelő cég friss kutatásából derült ki, amely a vizsgált országok minden szolgáltatójának ajánlataira kiterjedt, és csak a SIM-alapú szolgáltatásokat vette figyelembe.

A cég adatai szerint a következő öt országban a legolcsóbb a mobilnet: India, Kirgizisztán, Kazahsztán, Ukrajna, Ruanda. A legdrágább pedig Zimbabwéban, Egyenlítői-Guineában, a Szent Ilona-szigeten, a Falkland-szigeteken és Dzsibutiban.

A skála tehát az indiai 0,26 dolláros átlagártól a zimbabwei 75,2 dollárig terjed, de mi lehet az oka a hatalmas árkülönbségeknek? Dan Howdle, a Cable elemzője szerint az eltérések leginkább a szélessávú infrastruktúra kiépítettségével magyarázhatók. Ha a szolgáltatók elég sok adatot tudnak továbbítani a „hagyományos” módon, lemegy egységnyi adat átlagára. Az olcsóbbak közé tartoznak azok az országok is, ahol kevésbé kiépített a szélessávú szolgáltatás, így az emberek sokkal inkább támaszkodnak a mobilinternetre, és fokozatosan lemennek az árak, mivel az emberek csak így engedhetik meg maguknak a netezést.

A lista drágábbik végén jellemzően azok az országok szerepelnek, ahol az infrastruktúra nem megfelelő, de a mobilinternet-fogyasztás is igen alacsony. Az ügyfelek jellemzően 10 Mb-os csomagokban vásárolnak internetezést, így 1Gb adatforgalom már nagy és drága beruházásnak számít.

Magyarország helyzete azért is érdekes, mert 2018. januárral 18-ról 5 százalékra csökkentették az internet áfáját, de a Cable 2018. novemberben felvett adatai szerint ez még annyira nem éreztette hatását az árakon.

A részletekért böngészd az alábbi interaktív térképet.

link Forrás

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás