Ha a keresetekhez viszonyítjuk, nem Magyarországon, hanem Indiában a legdrágább az iPhone

2017.10.31. · TECH

Mint köztudottt, az iPhone-ért nominálisan Magyarországon kell a legtöbbet fizetni a világon. Így van ez a november 3-ától átvehető, október 27-e óta előrendelhető, forradalminak ígért iPhoneX-szel is, amit gyártója simán csak „a jövőnek” nevez.

A készülék az Egyesült Államokban is drága lesz: a 64 GB-os változat 999, a 256 GB-os 1149 dollárért kapható. De már az Egyesült Királyságban is sokkal nagyobbat kell nyelnie annak, aki az Apple új telefonját szeretné megszerezni: a briteknél 1330, illetve 1529 dollárba kerül majd az új iPhone. Már az amerikai és a brit ár különbözetéből is ki lehetne fizetni egy tisztességes okostelefont.

Amikor a Mashable újságírója további ordító árkülönbségek után kutatott, rákeresett azokra az országokra, ahol a legmagasabb az áfa, és megtalálta Magyarországot a maga 27 százalékos forgalmi adójával. Majd rácsodálkozott, hogy „Magyarország nyerte ezt a szomorú versenyt”, itt ugyanis 1481, illetve 1703 dollárnak megfelelő forintot (380 ezer vagy 437 ezer) kell adni az iPhone X-ért, többet, mint bárhol máshol a világon. Utánunk a dánok, a svédek, az olaszok, majd az oroszok következnek.

link Forrás

A hardware előállítása és a további céges költségek – logisztika, marketing, szoftverfejlesztés, stb. – 200 ezer forintot sem tesznek ki. Az Apple profitja a költségek mintegy kétharmadát teszi ki, emellett a vállalat árfolyamkockázatot is számol, amikor az európai piacra szállít. Azokban az európai országokban, ahol nem euró a fizetőeszköz, további árfolyamkockázatot rejtenek el az árban. Ezt tetézik a speciális magyar adóviszonyok: a drágábbik, 437 ezer forintos iPhone X csaknem 100 ezer forintot jelent a magyar költségvetésnek forgalmi adó, illetve az Artisjus által a telefon mint adathordozó után szedett sáp formájában – ahogy az Index nemrég összesítette. Nem csoda, hogy a iPhone-árakról cikkező Quartz úgy fogalmazott: „száz szónak is egy a vége, ne Magyarországon vegye meg az iPhone-t”. (A cikkben valamivel gyengébb dollárral számolva állapították meg az értékeket; október 31-én egyébként 268 forintnál állt az árfolyam.)

Sovány vigasz, hogy ha az átlagkeresetet is beemeljük a képletbe, vannak országok, ahol még rosszabbul járnak az iPhone-rajongók. Indiában, ahol 1368 dollárt kérnek a kisebbik iPhone X-ért, egészen elképesztő az aránytalanság, a havi átlagkereset több mint kilencszeresébe kerül egy 64 GB-s iPhone X. Oroszországban 235 százalék ez az arány, Mexikóban 185, Kínában pedig 162 százalék. És csak utánuk, ötödikként jönnek a magyarok, akiknek a 2016-os bruttó átlagkereset 263 200 forint 147 százalékát kell kicsengetniük az iPhone X-ért.

link Forrás