Megkotlott tegnap a Facebook, tizennégy óra kellett neki, hogy talpra álljon

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Rettenetes csapás érte szerda dél tájban a Facebook-függőket: annak, aki épp fel akarta volna tolni az aznapi ebédjéről készült fényképeket a szintén Facebook-tulajdonban álló Instára, azzal kellett szembesülnie, hogy kénytelen inkább megenni, a közösségi oldal és kapcsolt szolgáltatásai ugyanis a világ nagy részén elérhetetlenné váltak. A baj akkora volt, hogy a Facebooknak a rivális Twitteren kellett magyarázkodnia a tizennégy órás leállás miatt, amelyet az először felröppent hírek ellenére nem egy túlterheléses támadás okozott.

Az még mindig nem világos, hogy mi okozhatta a hibát: a Wired szerint vagy a karbantartás során sikerült valamit elrontani, vagy a DNS-szerverekkel akadhatott valami probléma, de az biztos, hogy nem hackerek állnak a történelmi jelentőségű leállás hátterében (ezt a Facebook szóvivője és egy független szakértő is megerősítette).

Már megint nem a hackerek voltak

Nemcsak a Facebook, hanem a felhasználói is a Twitter felé fordultak: a tegnapi nap legnépszerűbb hashtagjei a #FacebookDown és az #InstagramDown volt, a mémek mellett pedig a konspirációs teóriák is elszabadultak – ez egyébként mindig megtörténik, ha valami hiba történik a közösségi oldal működésében. Hiába ez volt a tizenöt éve létező Facebook leghosszabb leállása, erről sem a gyíkemberek tehettek, de hogy pontosan mi siklott félre, azt egyelőre nem tudjuk – mindenesetre már csak Ázsiából jelentettek problémákat az oldal működésével kapcsolatban, a világ többi részén helyreállt a rend. A Facebook legutóbb novemberben állt le egy fél órára, a világméretű pánikot a szóvivő azzal magyarázta, hogy egy rutinszerű teszt okozott problémát. 

Bár naponta nagyjából húszezer DdoS-támadást hajtanak végre, a Facebookot eddig még nem sikerült ezzel a módszerrel térdre kényszeríteni, és ez nem is tűnik kifejezetten jó ötletnek, ezt az óriást túlterhelni ugyanis elég reménytelen vállalkozás lenne – ezért is szoktak a hackerek inkább kisebb célpontokat megkörnyékezni ezzel a stratégiával.