Így készült a legbetiltottabb magyar animáció, a Candide

2014 óta nagy utat járt be az utóbbi évek egyik leghírhedtebb magyar animációs sorozata, a Candide. Az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Primanimán és az Anilogue-on is bemutatott, majd népszerűségét különvetítéseken növelő Candide alkotóival (Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs, Bera Nándor) többek között a több stílusban készült sorozat nehézségeiről, az őket ért legnagyobb hatásokról és a magyar animációs filmesek hazai lehetőségeiről is beszéltünk.

A Candide idén januárban tört be a köztudatba, amikor kiderült, hogy a Médiatanács a sorozat több jelenetével nem volt kibékülve, így többek közt egy keresztre feszítést, egy Szűz Mária-tetkós maffiózót és a kisvasúton utazó Kim Dzsongunt is ki kellett vágni a műből. A sorozatot végül 2018 karácsonya után, egyetlen napon adta le az RTL Klub, hajnali fél 3-kor.

Az alkotók jelenleg az angol szinkronon és a nemzetközi forgalmazáson dolgoznak – a sorozattal kapcsolatos legfrissebb hírekről és az esetleges újabb vetítésekről a hivatalos Facebook-oldalon lehet tájékozódni.

A világépítők hátborzongató hibái: Középföldén rosszak a hegyek, Westeroson pedig nem is lakhattak annyian!

Nehéz lehet istennek lenni, de az ember olykor megpróbálkozik vele: vannak, akik hobbiból teremtenek világokat, és vannak, akik művészetként vagy gondolatkísérletként kezelik a kérdést. Az ember hajlamos is készpénzként elfogadni, amit olvas, de mi van, ha belegondolunk a részletekbe? Miért néz ki Mordor úgy, ahogy? Merre folynak a folyók? Hányan laknak Westeroson? A földrajz és a geológia megadja a választ.