Titokban ráhekkelte termékeit a Wikipediára a North Face

2019.05.31. · gazdaság

Elnézést kért a North Face, amiért manipulálta a Wikipediát – pontosabban megszórta a Wikipediát a termékeit tartalmazó képekkel, hogy azok a Google-találatokban is előrébb sorolódjanak.

A Wikipedia két napja tette közzé a Twitteren, hogy a San Franciscó-i sportruhagyártó cég és reklámügynöksége, a Leo Burnett „etikátlnul manipulálta” az oldalt azzal, hogy távoli, egzotikus helyekről szóló Wikipedia-oldalakon helyezett el olyan képeket, amelyeken modellek viselték a North Face termékeit. 

A gyártó ráadásul egy videóban még el is dicsekedett vele, hogy a trükk hatására termékei előrébb kerültek a Google kereső találataiban, és az egész nem került semmibe, és maga használta a hekkelés kifejezést a videóban. 

Ám a Wikimedia Alapítvány kritikájára a North Face már úgy reagált, hogy hisz a Wikipedia küldetésében, és elnézést kért, amiért olyat tett, ami összeegyeztethetetlen az oldal elveivel. A cég emellett azt üzente, hogy lezárta ezt a kampányt, és gondoskodik róla, hogy munkatársaik és kereskedőik jobban eligazodjanak a különféle weboldalak szabályzataiban.

link Forrás

Az áprilisi Wikipedia-hack ötlete a Leo Burnett brazil leányvállalatánál keletkezett. Olyan oldakat választottak a North Face-es képek terjesztésére, amelyek távoli, de legendás és jól ismert helyeket történetét és jellegét mutatták be.

Az ötlet azon alapult, hogy manapság utazás előtt sokan az interneten informálódnak, hogy hová is érdemes elindulniuk kirándulni, és a látványosságokról szóló legnépszerűbb képek gyakran a Wikipediáról származnak. A North Face-be öltözött modelleket így hát 15 különböző helyen fotózták le, például a képen is látható Guarita nemzeti parkban. A park angol nyelvű Wikipedia-oldaláról már hiányzik a fotó, de ha rákeresünk, hogy Guarita State Park, a Google a jobb felső sarokban lévő névjegyen még szerepelteti a képet, a North Face logójával együtt. De fotóztak a skót Cuillin-hegyekben és a kaliforniai Cabo-félszigeten is.

A Wikipediát működtető alapítvány szerint amit a North Face tett, az gyakorlatilag a köztulajdon bemocskolása. „Olyan tartalmat feltölteni az oldalra, amely kizárólag kereskedelmi promóciós célokat szolgál, szembemegy a Wikipedia szabályzatával, céljaival és küldetésével: pártatlan, tényeken alapuló tudással ellátni a világot.”