Elindult a gyerek-Spotify

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A Spotify Kids nevű app hatezer olyan számot tartalmaz, amely garantáltan nem zaklatja fel a gyermekek lelkivilágát – ezeket a cég hősies kurátorai személyesen válogatták ki az ifjúság számára. A szolgáltatás első körben hatezer számmal indul el, először Írországban tették elérhetővé.

A Verge szerint a jövőben regionális válogatásokat is közreadnak, illetve ahogy nő a gyerek, a szülő kiterjesztheti az elérhető számok körét is, a techportál szerint olyan előadókkal, mint Taylor Swift, Ariana Grande vagy a Bruno Mars. 

A kiválasztott számok nem tartalmazhatnak fegyverekről vagy erőszakról szóló utalásokat, ahogy káromkodás sem szerepelhet bennük. A szolgáltatás egyfelől azt ígéri, hogy a gyerekek maguk választhassák ki, mit szeretnének hallgatni a szigorú szelekción átesett kínálatból, másrészt megkíméli a szülőket attól a sokktól, amikor feltétlenül Baby Sharkot vagy Halász Juditot ajánlgat nekik a Spotify. 

Ilyen avatárok közül lehet majd választaniFotó: Spotify

Száz év tapasztalat

A cég az appot három év feletti gyerekeknek ajánlja, és külön hangsúlyozta a számok gondos válogatását: a boldogtalan döntőbizottságnak a közlemény szerint összesen száznál is több évnyi tapasztalata van a gyerekekre optimalizált tartalmak összeállításában. A meg nem nevezett szakértők többek között a Nickelodeonnál, a Disney-nél és a svéd közszolgálati médiánál szereztek az eddigiekben tapasztalatot. 

Az alkalmazás nem tartalmaz majd reklámokat, bár ez a cégnek is könnyebbséget jelent abból a szempontból, hogy így nem kell megfelelniük a gyerekekre vonatkozó különböző reklámtörvényeknek, igaz, a Verge szerint egyéb, nem reklámoptimalizálási célból a program azért gyűjti és meg is osztja majd a felhasználó adatait. 

A szakértők által összeállított lejátszási listákon külön előadóra vagy számra nem lehet majd keresni, a szülők pedig tovább szigoríthatják a cenzúrát, ha van olyan gyerekeknek szóló dal, amit kifogásolhatónak vagy egyszerűen csak pokolian idegesítőnek találnak.