Meg tudod különböztetni Donald Trumpot a mesterségesen intelligens RoboTrumptól?

2019.11.14. · TECH

Izgalmas kísérletbe kezdett a Lawsuit.org amerikai jogi ismeretterjesztő oldal: egy CTRL nevű program segítségével Donald Trump-közleményeket generáltak. Kellő nagyságú minta alapján ez az algoritmus azt ígéri, hogy képes lemásolni egy személy stílusát, és hasonló témában és formában reprodukálni is tudja azt, ezt az amerikai elnök beszédein tesztelték.

A program célja az, hogy felhívja a figyelmet a fake news veszélyeire: gyakorlatilag korlátlan mennyiségben lehet mindenféle hülyeségeket gyártani vele, méghozzá meggyőző stílusban, amit jól mutat az is, hogy átlagosan a válaszadók 40 százaléka találta csak el, hogy az amerikai elnök vagy RoboTrump mondatait olvasta-e. 

Te is kipróbálhatod

A weboldal eredetileg ezer emberen tesztelte, hogy eltalálják-e a jó megoldást, ehhez húsz szövegrészletet olvastattak el velük tíz különböző témában. A lesújtó eredmények után a válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy aggasztja a hamis közlemények várható szerepe a 2020-as amerikai választásokban. 

A kvíz létrehozói szerint a probléma nem Trump-specifikus, bár azt írták, hogy az elnökre jellemző elkalandozó történetvezetés valóban megnehezíti a döntéshozatalt – mindenesetre a mesterséges intelligencia ezt már kiválóan tudja másolni.

A teszt itt tölthető ki