Ész Ventura: Hogyan nézzünk meccset kijárási tilalom idején?

108. feladvány: Kutyasétáltatás kijárási tilalomban

A hattagú Firnyákos család focimeccset nézne, de elromlott a lapostévé. Az unokaöccs Pityukát (vele együtt vannak hatan) is áthívták, aki magával hozta Fifikét és Dörzsit, két kutyusát, hogy haza tudjon majd menni a meccs után, akkor ugyanis már kijárási tilalom van. Mivel Pityuka csak pár utcányira lakik, felajánlja, hogy sétáljanak át hozzá, és nézzék meg ott a meccset, mert nála van vetítő. A kijárási tilalom azonban már elkezdődött.

Azt találják ki, hogy párosával fognak átmenni, hiszen két kutya is van. Bár az ide vonatkozó rendelet nem taglalja, hogy egy kutyát hány ember sétáltathat, de nem akarnak kockáztatni. Fifike és Dörzsi viszont két elválaszthatatlan jóbarát, akikkel csak együtt lehet menni. Megcsinálhatják tehát azt, hogy ketten átsétálnak a kutyákkal, aztán valaki visszajön a kutyákkal, megint átmegy két ember a kutyákkal, és így tovább.

Viszont a család tagjai nem egyforma gyorsak. Nagypapa 12 perc alatt tud átsétálni, ha egyedül megy, nagymama 10 perc alatt, a család többi tagja rendre 8, 5, 2 és 1 perc alatt. Ha ketten mennek a kutyákkal, akkor a lassabbik ember ideje számít (a kutyák mindenkivel lépést tudnak tartani). Viszont mindenki fárad, és ha másodszor is meg kell tennie a távot, akkor az már 1 perccel tovább tart neki, harmadszor még 1 perccel tovább, és így tovább. Negyed kilenc van, és kilenckor kezdődik a meccs. Át tudnak érni kezdésre, hogy senki ne maradjon le egy percéről se a meccsnek?

Created by Thuy Nguyen, Adrien Coquet, Gan Khoon Lay from the Noun Project
photo_camera Created by Thuy Nguyen, Adrien Coquet, Gan Khoon Lay from the Noun Project Illusztráció: Thuy Nguyen, Adrien Coquet, Gan Khoon Lay from the Noun Project

Bónusz kérdés haladóknak: Ha a kutyák külön is mehetnek, akkor lehet gyorsabban? Általában, ha más lenne az emberek száma és gyorsasága, lehetséges lenne az, hogy a legrövidebb időt tekintve számítson az, hogy a kutyák szétválaszthatók-e, vagy sem?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: február 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.