Reggeli sajtózsemle

2021.02.03. · majom

Vírus

Kiderült, hogy a fertőtlenítés ugyan fontos, de a koronavírust az emberek jellemzően nem a kilincstől kapják el. A kézmosást azért nem kell elfelejteni (Nature).

Az oxfordi vakcina első adagja 76 százalékos védettséget ad, ami 12 héten át tart (Independent).

Egy friss kutatás szerint egyetlen adag vakcina is elég lehet azoknak, akik már elkapták egyszer a koronavírust. Rossz hír, hogy az oltás mellékhatásai ebben az esetben erősebbek lehetnek (New York Times).

Hatékonynak tűnik a Sinopharm vakcinája a koronavírus dél-afrikai variánsával szemben, de úgy tűnik, hogy gyengébb is, további kutatásokra van szükség (Reuters).

Business as usual

Lemondott Jeff Bezos, véget ért egy korszak. A stafétát Andy Jassy, az Amazon Web Services eddigi vezetője veszi át (TechCrunch).

Megint felrobbant Elon Musk egy űrhajója, a Starship Texasban, leszállás közben hibásodott meg. A SpaceX szerint nem történt tragédia, ők így szállnak le a bicikliről (Guardian).

photo_camera Hát ez nem sikerült Fotó: -/AFP

Németországban nem lehet csokinak hívni a cukormentes csokit, mert cukormentes. Mégis mi mást vártunk a sörökre vonatkozó tisztasági törvény szülőhazájától? (Guardian).

Régmúlt

Újabb részletek derültek ki a trilobiták étkezési szokásairól (New York Times). Lazán kapcsolódik: Thy Catafalque – Trilobita.

Már a szenteket is hamisítják: genetikai vizsgálatok szerint Ifjabb Szent Jakab csontjai túl ifjak, nem tartozhattak az első század elején élő szenthez (Ancient Origins).

Szédületes animáción látható egymilliárd év lemeztektonikája, a hozzá tartozó tanulmány a ScienceDirecten olvasható.