A nárcisztikus férfiak gyakran vagy túl gyorsan, vagy túl nehezen érik el az orgazmust

2022.07.05. · tudomány

Paradoxnak tűnhet az a megállapítás, amelyre az Indiana állambeli Valparaisói Egyetem és az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének kutatói jutottak a nárcizmus és a szexuális aktivitás közötti kapcsolat vizsgálata közben: az erősen nárcisztikus férfiak nagyobb valószínűséggel tapasztalnak nehézségeket az orgazmus elérésében, de gyakrabban számolnak be korai magömlésről is.

A vizsgálatban 1297 felnőtt férfi töltött ki egy átfogó kérdőívet, amely a demográfiai jellemzők és az egészségügyi állapot felmérése mellett a kitöltők szexuális és párkapcsolati történetére és a szexuális diszfunkciókra is rákérdezett. Az alanyokat a kérdőívek kitöltése után három kategóriába (alacsony, közepes, magas) sorolták szexuális nárcizmusuk szintje alapján.

A magas szexuális nárcizmussal illetett résztvevők erősen egyetértettek az olyan állításokkal, mint hogy „a szexben én szeretek irányítani”, „úgy gondolom, hogy különleges stílusom van a szexben”, „az érzelmi közelség könnyen a szexuális élvezet útjába állhat”, vagy hogy „a szexben önmagam kielégítése a legfontosabb”. Ezek a férfiak nagyobb valószínűséggel számoltak be szexuális partnerről, gyakrabban cserélték partnereiket, többször maszturbáltak (amit nagyobb valószínűséggel preferáltak a partnerrel történő szexszel szemben), de alacsonyabb volt a szexuális és a párkapcsolati elégedettségük is.

A kutatók szerint a szexuális nárcizmus bizonyos szexuális problémákkal is összefüggött. A merevedési zavarokkal ugyan nem állt összefüggésben, de a szexuális nárcizmusban magasabb fokot elérő férfiak egyaránt hajlamosabbak a korai magömlésre, valamint a partnerrel történő szex során nehezebben érik el az orgazmust.

„A nárcisztikus férfiakat erősen hajtja a saját örömszerzési vágyuk, a szexuális kielégülést inkább az orgazmusból merítik, mint a partneri szexhez kapcsolódó egyéb tényezőkből, mint az intimitás érzése vagy a kapcsolati interakciók” – mondta a PsyPostnak a tanulmány vezető szerzője, David L. Rowland. A gyorsabb magömlést a szexuális kapcsolat elején, az ejakuláció elérésének nehézségeit pedig a kapcsolat újdonságának csökkenésével tapasztalják, ami a kutatók szerint arra utal, hogy esetükben a szexuális izgalmat inkább a szituációs, mintsem a belsőleg stabil tényezők vezérlik.

A Sexual and Relationship Therapy nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerzői (köztük az ELTE kutatói, Varga Balázs András, Sal Dorottya és Hevesi Krisztina) megjegyzik, hogy mivel korrelációs vizsgálatot végeztek, az eredményeik ok-okozati következtetések levonására nem feltétlenül alkalmasak.