Kisebb csodát produkált 2023-ban a magyar mezőgazdaság

· 01.11. · gazdaság

A bibliai léptékű szárazsággal sújtott 2022-es év után tavaly szinte minden klappolt a magyar agráriumban: annak ellenére, hogy az állattenyésztés és a gyümölcstermesztés teljesítménye némileg visszaesett, összességében a növénytermesztés túlzás nélkül megmentette az évet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes jelentése szerint 2023-ban a mezőgazdaság teljes, 4,3 ezer milliárd forintos teljesítménye 6,5 százalékkal haladta meg a katasztrofális előző évit. A tavaly tavaszi fagyok miatt ugyan 40 százalékkal kevesebb barack termett, és a szőlő is „stagnált”, de kukoricából 121, rozsból 63, zabból 62, árpából 42, búzából 36, napraforgóból 56, repcéből 16 százalékkal többet takarítottak be a gazdák, mint 2022-ben. Ezért az állattenyésztés 0,5 százalékos visszaesése nem befolyásolta észrevehetően az ágazat eredményeit.

A KSH előzetes adatai alapján az időjárásfüggő mezőgazdaságon kívüli gazdaság éves alapon legalább 2 százalék körüli mértékben zsugorodhatott – ezt mentette 0,3 százalékos visszaesésre az agrárszektor. A Nemzeti Banknak a GDP alakulásáról szóló gyorselemzése szerint mindez annak tudható be, hogy a mezőgazdasági termelés hozzáadott értéke 2023 harmadik negyedévében jelentősen, 88,2 százalékkal haladta meg az előző évi aszályos év alacsony bázisát”.

De lehet-e valódi agrárhatalom egy olyan ország, amely területének több mint felén zajlik valamilyen mezőgazdasági tevékenység? Hogyan viszonyul a magyar agrárium teljesítménye az Európai Uniós országokéhoz? Hogyan alakul Magyarországon az utóbbi évtizedekben a birtokok szerkezete, mi az a birtokkoncentráció, és mennyi idősek a hazai agrárcégek vezetői?

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!