„Azokat veszíthetjük el, akik 20-30-40 év múlva újabb Nobel-díjakat hozhatnának”

„Ez a Pannon-akármi és ez a HU-rizont-akármi, ezek politikai termékek. Éppúgy politikai termék, mint ahogy a polgári Magyarország politikai termék volt, csak ezzel a politikai termékkel az egyetemi hallgatókat és az egyetemi oktatókat célozzák meg, ennyi. (...) Lesz néhány oktató és néhány hallgató, jó sok hallgató, aki el tud menni hosszabb-rövidebb időre, de ez nem az a teljes jogú részvétel az európai programokban, amire Magyarországnak elemi szüksége van” – fogalmazott meg éles kritikát a nemrég bejelentett kutatási és felsőoktatási programokkal szemben Pálinkás József atomfizikus, egykori oktatási miniszter és MTA-elnök a Szabad Európa január 22-i podcastjában.

Pálinkás arra a Pannónia Programra és HU-rizont kutatási programra gondolt, amiket nemrég mutattak be kormányzati prominensek mint az európai uniós Erasmus+ és Horizont Európa magyar alternatíváit. Hankó Balázs felsőoktatási államtitkár arról beszélt január 12-én az Educatio Kiállításon, hogy „ha megpróbálnak minket bezárni, akkor nyitunk a világra, ezért indítottuk el a már most januárban pályázható nemzetközi csereprogramunkat, a Pannónia Programot, és indítjuk el a magyar kutatók és a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő HU-rizont programot idén 8 milliárd forint támogatással. Összességében idén soha nem látott összeget, 24 milliárd forintot fordítunk arra, hogy a magyar kutatások nemzetközi együttműködéseit erősítsük.”

A Horizont programból való kimaradás következményeit tudományosan is vizsgáló Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa a Qubitnek elmondta, a hazai és európai szinten is politikai játszmák áldozatává vált magyar tudomány krízisét tovább súlyosbíthatja a HU-rizont program, hiszen az leginkább a már beágyazott kutatóknak kedvezhet, miközben önmagában a pénzügyi támogatás erőltetése tévútnak látszik, az Erasmus+ és a Horizont Európa ugyanis ennél sokkal többet tud nyújtani.

Mire jó és mit nem oldanak meg a kormány által beígért milliárdok az egyetemi versenyképességben? Kik és hová tudnak elmenni kutatni 8 milliárd forintból, Erasmus híján milyen országokban folytathatnak egyetemi tanulmányokat a magyar hallgatók? Erre kerestük a választ modellváltó egyetemeken dolgozó hazai oktatók segítségével.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!