A postaládákban is számíthatunk széncinegékre

02.26. · tudomány

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülthez (MME) minden évben érkeznek bejelentések postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető, és az évszakhoz képest enyhe időjárásnak köszönhetően idén már március első felében lehet számítani rá, ezt követően a viselkedés a nyár második feléig is előfordulhat. A postaládákba épült fészkeket a bedobott küldemények veszélyeztetik, ezért mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy beköltözött-e esetleg egy madár a postaládába.

A széncinege számára nem fontos, hogy kimondottan magasan legyen a fészke, így előszeretettel választja a sötét postaládákat.
photo_camera A széncinege számára nem fontos, hogy kimondottan magasan legyen a fészke, így előszeretettel választja a sötét postaládákat. Fotó: Orbán Zoltán, MME

A madarak beköltözése billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű „B” típusú mesterséges odúkkal előzhető meg. Amennyiben a cinegék már beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat. Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára érdemes felszerelni egy levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, illetve célszerű a postást is tájékoztatni róla, hogy az eredeti postaláda átmenetileg nem üzemel.

link Forrás

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Sikerének hátterében többek között változatos, a klasszikus rovartáplálék mellett meglepően nagy zsákmányfajokat (törpedenevérek és énekesmadarak, elhullott nagyvadak tetemei, nagyobb ragadozómadár elejtett pocok zsákmánya) is tartalmazó tápláléklistája; szaporasága (évente több fészekaljat is nevelhet, az utolsót akár késő ősszel); valamint a más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe költözés képessége áll. Utóbbira az egyik leggyakoribb példa a postaláda, de találták már fészkét kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is. Előfordul, hogy nem a fészkelőhely, hanem a fészekanyag furcsa, például amikor a széncinege teniszlabda bolyhos külső burkolatát tépkedve jut építőanyaghoz.

A széncinege nem válogatós, ha fészkelőhelyről vagy fészekanyagról van szó.
photo_camera A széncinege nem válogatós, ha fészkelőhelyről vagy fészekanyagról van szó. Fotó: Orbán Zsoltán, MME

A „techno”-fészkelés hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt. A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

Családi házas környéken bőven találnak maguknak fészkelésre alkalmas postaládákat a széncinegék.
photo_camera Családi házas környéken bőven találnak maguknak fészkelésre alkalmas postaládákat a széncinegék. Fotó: Orbán Zoltán, MME

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülthez (MME)