A nagy Időkép-sztori: hogy csinálta meg egy háromfős csapat az ország egyik leglátogatottabb oldalát?

Januárban lett 20 éves az Időkép, Magyarország legnépszerűbb meteorológiai weboldala, amely arról vált ismertté, hogy változást hozott az időjárás értelmezhetőségébe: látványos térképeinek és illusztrációinak köszönhetően mindenki egyből megértette, milyen idő van az országban, és mi várható a következő órákban és napokban. Ez jelentős változás volt ahhoz képest, amikor a televíziókban futó időjárásjelentések ábrái inkább csak összezavarták az embereket. De miért fontos ez? Nagy Gergely, az Időkép társtulajdonosa és fejlesztési vezetője szerint az időjárás „a gazdaság minden területére kihat, naponta milliárdos szinten befolyásolja egy ország működését”, és ez egyre többekben tudatosodik is.

Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa az elmúlt 20 évben az oldal köré felépített közösséget emelte ki, amikor a 2004-ben indított portál által eddig elért eredményekről kérdeztük. A ma tizenkét alkalmazottal és két külső munkatárssal működő Időképnek számtalan meteorológiai állomása és webkamerája van elszórtan az országban, és infrastrukturális hátterük sokat fejlődött az elmúlt években: kiépült az előrejelzést is segítő radarhálózatuk, bővült a villámdetektor-hálózatuk, és meteorológiai előrejelző modelljükön is jelentősen tudtak javítani.

Az Időkép nyitóoldala 2024. február 27-én
photo_camera Az Időkép nyitóoldala 2024. február 27-én Fotó: Tóth András/Qubit.hu

„Annak idején, amikor az Időkép elindult, mindenki, aki csatlakozott ehhez a közösséghez – és egy óriási létszámú észlelői bázisról beszélünk –, úgy érezhette, hogy végre megmutathatja a világnak rajtunk keresztül, hogy mi történik az ő kis kertjében” – mondta Nagy. A fejlesztési vezető szerint az Időkép sikerének egyik kulcsa az a több százezer regisztrált önkéntes, aki úgy érezheti, hogy valami értékeset teremt azzal, hogy beküldi megfigyeléseit – eddig több mint 12 millió érkezett belőlük.

Az elmúlt két évtizedben a meteorológia is jelentős átalakuláson ment keresztül. Nagy-Kurunczi szerint a szuperszámítógépek és a meteorológiai modellek fejlődésének köszönhetően az előrejelzésekhez használt modelleket ma már nagyobb térbeli és időbeli felbontásban tudják futtatni. Eközben bekerültek a modellekbe a légköri hőmérsékletről és páratartalomról információt szolgáltató, mikrohullámú detektorokkal szerelt műholdak mérései is, mondta Szente-Varga Bálint, a modellfejlesztéseket irányító alapító-tulajdonos, aki szerint ugyancsak fontos változás, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően egyre több információ nyerhető ki a meglévő adatsorokból.

link Forrás

Hogyan születik meg az Időképnél az előrejelzés?

Az Időkép előrejelzéseit naponta kétszer, reggel és este frissíti egy meteorológus, mondta Nagy-Kurunczi. Az előrejelzés elkészítését egyfajta kirakós játékként írta le, amely során megpróbálnak minden meglévő információt, légköri paramétert összefésülni. Ezt elsősorban saját előrejelzési modelljük alapozza meg, és figyelembe veszik hozzá a magyar éghajlati adottságokat, valamint sok éves tapasztalatukat is. „Vannak speciális időjárási helyzetek, amikor felül kell bírálnunk a modelleket” – mondta, például amikor azok nem jelzik előre a köd beragadását.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!