A legősibb európai ember kőszerszámait találhatták meg Királyházán, a magyar határtól 30 kilométerre

· 03.06. · tudomány

Egy nemzetközi kutatócsoport évtizedek után meghatározta az ember korai elődei által a mai Kárpátalja területén hátrahagyott ősi leletek korát, és ezzel szenzációs felfedezést tett: a magyar határtól 30 kilométerre található Királyházán 1974-ben előkerült kőszerszámok a legújabb vizsgálatok szerint közel 1,4 millió évesek, ami azt jelenti, hogy a Homo erectus és általában az emberelődök európai megjelenésének legkorábbi nyomai lehetnek.

„A kutatás több szempontból is jelentős. Azon túl, hogy kielégíti az általános emberi kíváncsiságot a történetünkről és az eredetünkről, a tanulmány megváltoztatja az elgondolást az »első európaiak« elterjedési útvonalairól, és a kezünkbe adja az Európa első benépesítésének történetét alkotó mozaik hiányzó darabját” – nyilatkozta a Qubitnek Roman Garba, a prágai Régészeti Intézet és a cseh Nukleáris Fizikai Intézet kormeghatározással foglalkozó régésze.

A királyházai lelőhelyen előkerült kőeszközök, melyeket vélhetően a Homo erectus hagyta hátra 1,4 millió évvel ezelőtt
photo_camera A királyházai lelőhelyen előkerült kőeszközök, melyeket vélhetően a Homo erectus hagyta hátra 1,4 millió évvel ezelőtt Fotó: Roman Garba

„A Homo erectus volt az első emberelőd, amely nagyjából két millió évvel ezelőtt elhagyta Afrikát, és elindult a Közel-Kelet, Kelet-Ázsia és Európa irányába” – írta Garba. A kutatók radiometrikus kormeghatározással el tudták helyezni, hogy mikor élt a területen az emberelőd, ami Garba szerint megerősíti azt a hipotézist, hogy a faj keletről vagy délkeletről jutott el Nyugat-Európába. „Rengeteg minden vár még felfedezésre, és eléggé biztos vagyok abban, hogy még ennél idősebb lelőhelyek is felbukkannak majd valahol a Balkánon… vagy akár éppen Magyarországon” – írta.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!