Az AI-chatbotok új sztárja, a Claude 3 még emberibben beszél, ezért okosabbnak hisszük

· 03.12. · TECH

Március elején bemutatták a generatív mesterséges intelligencia (AI) legújabb csillagát, a Claude 3-at, amely nemcsak megszorongatja, hanem egyes teszteken le is körözi a világ legjobb nyelvi modelljét, a GPT–4-et. A chatbotot március 4-én tette elérhetővé a feltörekvő amerikai startup, az Anthropic, amit 2021-ben alapítottak az OpenAI korábbi vezető munkatársai.

Az Anthropic azt állítja, hogy a Claude 3, amely valójában a legkevésbé fejlettől a legfejlettebbig három modellt takar (Haiku, Sonnet, Opus), maga mögé utasítja a fizetős ChatGPT-t és a Microsoft Copilotot (régi nevén: Bing Chat) hajtó GPT–4-et, valamint a Google – az előző hónapban botrányosan debütált – Gemini Advanced chatbotjának Ultra modelljét is.

A Claude 3 körül pillanatok alatt hatalmas hype alakult ki a mesterséges intelligencia iránt érdeklődők körében: a chatbot egy felhasználónak azt írta, hogy öntudatra ébredt, és egyes emberek már-már általános mesterséges intelligenciaként (AGI) kezdték kezelni. Most, hogy a kezdeti őrület valamelyest alábbhagyott, és egy kicsit tisztábban látjuk a helyzetet, megnéztük, mit tud valójában a Claude 3, és hogy áll a fokozódó verseny a generatív AI-modellek között.

A Claude 3 chatbot felülete
photo_camera A Claude 3 Sonnet chatbot felülete Fotó: Tóth András/Qubit

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!