Enyedi Zsolt: Ez a politikai rendszer arra a szemléletre épül, hogy van egy organikus vezetői réteg, aminek az a sorsa és kötelessége, hogy uralkodjon

· 03.13. · tudomány

Februárban, a Taylor & Francis kiadó Contemporary Politics (Kortárs politika) című kiadványában jelent meg Enyedi Zsolt, a CEU Demokrácia Intézet professzorának, a Közép-európai Egyetem korábbi rektorhelyettesének tanulmánya az Orbán-rendszerről. Az írás egy 2023-as hosszabb tanulmány szerkesztett változata; címe: Illiberal conservatism, civilisationalist ethnocentrism, and paternalist populism in Orbán's Hungary, azaz Illiberális konzervativizmus: civilizacionista etnocentrizmus és paternalista populizmus Orbán Magyarországán.

Enyedi fő állítása, hogy az Orbán-rendszer nemcsak az öncélú hatalomszerzésről és a korrupcióról szól, hanem sokkal inkább egy jól meghatározható ideológia megteremtéséről és továbbadásáról. Szerinte a rendszer nem csak igazolásra használja a tekintélyelvűséget: alapvető célja, hogy ezt az ideológiát átültesse a gyakorlatba. Mi következik mindebből? Erről is kérdeztük a professzort.

Qubit: Tanulmányában újszerű koncepciót vázol fel. Mit mondtak eddig a politikatudósok az Orbán-rendszerről?

Enyedi Zsolt: Sokféle vélemény létezik, de a legtöbben a miniszterelnökhöz köthető kör hatalom- és vagyongyarapodását emelik ki. Van igazság ezekben a megállapításokban, de szerintem a rendszernek hosszú távú, személyektől független céljai is vannak, és történelmi távlatban ezek jóval fontosabbnak bizonyulhatnak. A hatalomkoncentrációra és az ezzel összefüggő vagyongyarapodásra inkább csak mint eszközökre fogunk majd visszaemlékezni.

Enyedi Zsolt, a CEU Demokrácia Intézetének professzora, a Közép-európai Egyetem korábbi rektorhelyettese
photo_camera Enyedi Zsolt, a CEU Demokrácia Intézetének professzora, a Közép-európai Egyetem korábbi rektorhelyettese

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!