Fény derült a József Attila-lakótelepen garázdálkodó kártevő kilétére

04.16. · tudomány

Horrrorfilmbe illő, sűrű, pókhálószerű fonalak lepték el a 9. kerületi József Attila-lakótelep egyes fáit és bokrait, hívta fel rá figyelmünket olvasónk, Szölgyén Ákos, aki fotókat is küldött a túlvilági látványról:

photo_camera Fotó: Szölgyén Ákos
photo_camera Fotó: Szölgyén Ákos

Hétfőn a helyszínre érkezve ez a látvány fogadott bennünket:

photo_camera Fotó: Qubit

Illetve ez:

photo_camera Fotó: Qubit

Tegnapi cikkünkben arra kértük olvasóinkat, hogy amíg a szakértők válaszolnak, tippeljék meg, milyen kártevő okozza a jelenséget. A beérkező emailekben és a Facebook-kommentekben a legtöbben az amerikai fehérszövőlepkére (Hyphantria cunea) tippeltek; a másik megfejtés a pókhálósmoly valamelyik változata volt. (A facebookos kommentelők között még Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze is is felbukkant, de ő csak annyit tett hozzá, hogy a lakótelepi zöldterületek a kerületekhez és nem a fővároshoz tartoznak.)

Az utóbbi megoldás bizonyult helyesnek: Mészáros Ádám, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa szerint a lakótelep fáin és bokain látható vattacukorszerű képződmények az Yponomeutidae családba tartozó pókhálósmoly hernyófészkei. A rovarász szerint erre a tavaszra az érintett növényeknek már valószínűleg annyi, de semmi gond: jövőre újra ki fognak hajtani.

„Teljesen normális az efféle gradáció a pókhálósmolyoknál. Őshonos fajok. Kertészetekben permeteznek rájuk, ahogy számos más molyra is – válaszolta kérdésünkre Mészáros. – A hétvégén a Kamaraerdőben én is számos hasonló kárképet láttam a bibircses kecskerágókon: ott a pókhálós kecskerágómoly (Yponomeuta cagnagella) volt a ludas. Az imágók amúgy nagyon cuki, igen mutatós dalmatapöttyös lepkék, hazánkban 23 fajuk fordul elő.”

Az Yponomeutidae családba tartozó hazai pókhálósmoly-fajokról az izeltlabuak.hu oldalon láthatók képek és elterjedési térképek, amelyeket a citizen science jegyében bárki bővíthet az általa gyűjtött adatokkal.