Hogy kerül Gattyán György, a pornókirály a magyarországi gyermekvédelembe?

· 05.09. · társadalom

Az elmúlt hetekben kisebb vihart kavart a hazai gyermekvédelmi szakemberek között, hogy a köznyelvben és a sajtóban gyakran pornókirályként emlegetett Gattyán György 2018-ban alapított szervezete, a Gattyán Alapítvány többeket is megkeresett azzal a kéréssel, hogy szakmailag működjenek együtt, és ezzel egyidejűleg tagsági felvételét kérte Magyarország legnagyobb civil gyermekjogi szakmai hálózatába, a 35 szervezettel és 31 egyéni szakértővel működő Gyermekjogi Civil Koalícióba.

A tagszervezetek április 19-én visszautasították Gattyánék felvételi kérelmét, „mert nem volt meg a háromtagú vezetőség felvételhez szükséges egyhangú támogatása” – tudtuk meg Lux Ágnestől, a szervezet koordinátorától, aki a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa és az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi adjunktusa.

Az alapítvány, aminek felvételi kérelmét elutasították, ahhoz a meglehetősen átláthatatlan cégbirodalomhoz tartozik, amelynek része többek között a kormánykörökben is népszerű sporteszköz, a Teqball, a „harmonikus élethez és tiszta gondolatokhoz” hozzásegítő Brahmayurveda Kft. vagy a Sváb-hegy csúcsán épült Normafa Club House, elsősorban mégis a LiveJasmin erotikus streamingszolgáltatásról ismert, és ahogy azt a G7 2022-es cikkében feltárta, bevételeinek jelentős része onnan származik.

Maga a Gattyán Alapítvány a támogatás legnagyobb részét nevelőotthonoknak, néhány százalékát pedig civileknek vagy iskoláknak juttatja: honlapja szerint idén például rendkívüli támogatást nyújtott a bántalmazási ügyben érintett Bicskei Gyermekotthonnak, képzéseket tartott különböző gyermekotthonokban dolgozóknak, informatikai képzést támogatott a Dr. Ámbédkar Iskolában, és IT-eszközöket adományozott összesen 24 gyermekvédelmi központnak és gyermekotthonnak.

Ami viszont a civil gyermekvédelmi szervezeteknek nyújtott támogatást illeti, komoly vita alakult ki köztük arról, hogy egyáltalán szóba lehet-e állni egy olyan alapítvánnyal, amelynek létrehozója és névadója vagyonának nagy részét pornószolgáltatásból szerzi.

Mindeközben a Gattyán Alapítványnak, tudtuk meg forrásainktól, kifejezetten jó viszonyt sikerült kialakítania a magyarországi nevelőotthonok fenntartójával, a Belügyminisztérium alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal (SZGYF). Az általunk megkeresett civil szakemberek közül többen is céloztak Gattyán György Fideszhez való kötődésére, amikor arra keresték a választ, hogy miközben az elmúlt 14 évben az állami szereplők szóba sem álltak a kormánnyal kritikus civilekkel, miért épp a Gattyán Alapítvánnyal ápol jó kapcsolatot a nevelőotthonok állami fenntartója, az SZGYF. Arra viszont már nehezebben találják a választ, hogy mindezek mellett az alapítvány miért egy kormánnyal is kritikus civil koalícióba kérte a felvételét.

Annyi biztos, hogy a Gattyán Alapítvány az ország összes, szám szerint 27 állami fenntartásban lévő nevelőotthonában nyújt hiánypótló szakmai és infrastrukturális segítséget, így a forráshiányos intézmények örömmel veszik, hogy van valaki, aki segíti őket, ha már az állam nem végzi a feladatát ─ hangoztatták kivétel nélkül az általunk megkeresett szakemberek.

Rittling Adél, a Gattyán Alapítvány szakmai koordinátora kérdésünkre elmondta: az évi 100 millió forintból gazdálkodó szervezet a szakembereknek szervez szakmai, a gyerekeknek élmény programokat és emellett a nevelőotthonokban élő 6-7 ezer gyerek közül évente 150-200 gyereket akár külföldre is elvisz nyaralni, illetve nevelőotthoni programokra is ad pénzt. Emellett száz, szintén a Gattyán-birodalomhoz kötődő Teqball-asztalt is adományoztak az intézményeknek, sőt ha kell, edzőt is biztosítanak hozzájuk.

Na de mi bajuk mindezzel a gyermekvédelmi szervezeteknek? Mit gondolnak a területen dolgozó szakemberek arról, hogy a támogatás egy olyan cégtől származik, ami pornóból keresi a kenyerét?

„Mondták, hogy ne finnyáskodjak”

A nevelőotthonok munkáját közelről ismerő, neve elhallgatását kérő forrásunk, aki a covidjárvány idején, amikor a Gattyán Alapítvány ezer laptopot osztott ki a nevelőotthonok között, még a szakellátásban dolgozott, kérdésünkre arról számolt be, hogy annak idején fel is hívta a területért felelős akkori helyettes államtitkár figyelmét arra, hogy „az azért nagyon kemény, hogy a pornóipar egyik szereplője támogatja a gyermekvédelmet, miközben az onnan kikerülő, vagy épp szökésben lévő gyerekek közül nagyon sokan valamiféle szexuális tevékenységből szerzik a jövedelmüket, és hogy ez így nem fér össze”.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!