Budapest: nem fának való vidék

· 05.10. · tudomány

Vajon csak a klímaszorongás miatt érezzük úgy, hogy manapság több fát vágnak ki Budapesten, mint a korábban, vagy valóban ez a helyzet? Hogyan alakult a fővárosi fák sorsa az elmúlt években, és ha tapasztalható változás a kivágott fák számában, annak mi az oka, és van-e köze mindennek a klímaváltozáshoz?

Bár kutatásunk során arra jutottunk, hogy az utóbbi néhány évben egyre nő a fővárosban kivágott fák száma, az is nyilvánvaló, hogy ezt nem lehet szimplán a gonosz fűrészes emberekre fogni, akik válogatás nélkül irtják, ami ami az útjukba akad. Hogy árnyaljuk a képet, megkerestük Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét, aki többek között rámutat arra, hogy egy fa szempontjából a nagyváros kifejezetten ellenséges környezet, és ha szeretnénk megóvni a növényeket a pusztulástól, legalább annyira kell óvnunk őket, mint a város egyéb közműveit.

Na de mit mutatnak a számok? Szerencsére egy 2008-as kormányrendelet értelmében a közterületen lévő fás szárú növények kivágását a kerületi jegyzőnek engedélyeznie kell, a nem közterületi, de a település belterületén lévő fák kivágását pedig be kell jelenteni a kerületi önkormányzatnál. Ráadásul az önkormányzatoknak egy 2012-es belügyminisztériumi rendelet értelmében a fás szárú növények és cserjék kivágására vonatkozó bejelentéseket, engedélyeket, valamint a közterületi fa- és cserjepótlás iratait öt évig meg kell őrizniük.

Budapest 23 kerületét és a fővárosi önkormányzatot kerestük meg közérdekűadat-igényléssel. A főváros mellett a kerületek közül 20 szolgáltatott adatokat, amelyeket összesítve az látszik, hogy az elmúlt öt évben lényegesen nőtt a Budapesten kivágott fák száma: míg 2019-ben 5677 fát vágtak ki az érintett önkormányzatok és a főváros által kezelt területeken, tavaly, 2023-ban már 8972-et.

photo_camera Grafika: Qubit

A fenti ábrán látható, hogy 2019 és 2021 között nagyjából stagnált a fakivágások száma, 2022-ben és 2023-ban viszont drasztikusan megugrott.

Ha kerületi bontásban szeretnénk vizsgálni az adatokat, érdemes szem előtt tartani, hogy az egyes kerületek nem összevethetők egymással, hiszen nyilvánvaló, hogy az egészen kis kiterjedésű I. vagy a szinte teljesen beépített V. kerületben eleve sokkal kevesebb fa van, mint mondjuk a legnagyobb XVII. kerületben, így az előbbiekben nyilván kevesebb fát is vágnak ki. A trendek viszont összehasonlíthatók, és ahogy az alábbi ábrán látszik, a legtöbb kerületben budapesti kerületben nőtt a kivágott fák száma.

photo_camera Grafika: Qubit

Hogyan alakul a fák helyzete a környező országokban, mi a helyzet a faültetésekkel, és mit gondol Budapest főtájépítésze a városi fák sanyarú sorsáról?

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!