Zöldség helyett energiaital?

· 06.12. · gazdaság

„Ahelyett, hogy megennél ennyi zöldséget, inkább megihatnál egy energiaitalt – mutat egy nagy tál zöldségre és gyümölcsre egy fiatal lány a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) TikTok-videójában. – Annyi B-vitamin van egy dobozban, mint amennyi ezekben a zöldségekben. Annyi, amennyi bőven fedezi a napi vitaminszükségleted.” A videó főszereplője a napindítónak szánt és a déli „kajakóma túlélésére” elfogyasztott energiaital után még egy harmadikat is felszisszent az esti buli előtt a márkajelzés nélküli, ezüstszínű fémdobozból. „De egy nap maximum ötöt ihatsz meg. A mérték is fontos – teszi hozzá a végén. – Na puszi!”

link Forrás

A videó alatti kommentelők nagy része látszólag nem érti, hogy ez most komoly, vagy csak valamilyen internetes gegről van szó. „Először azt hittem ez vicc... ezt valaki jóváhagyta... és jó üzenetnek találta...” – írja egyikük. „Ez a reklám tényleg kimehet a nyilvánosság elé?” – kérdi egy másik kommentelő. És miközben valaki a Magyar Reklámszövetségért kiált, a hozzászólók között akad olyan is, aki szerint „végre valaki kimondja az igazat”. Utánajártunk, és kiderült, hogy a videót egyáltalán nem poénnak szánták: a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) valóban létezik, és a TikTok mellett az Instagramra is feltöltött videókkal igyekszik növelni az energiaitalok elfogadottságát.

A vita, amiben toxikológus, gyermekgyógyász és a Fidesz-KDNP is részt vesz

A MESZ a weboldalán orvosok és egyetemi professzorok, köztük Zacher Gábor toxikológus és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet endokrinológus gyermekgyógyásza, Vajda Zsolt nyilatkozataira hivatkozik, és ezekkel igyekszik meggyőzni a fogyasztókat az energiaitalok biztonságosságáról. Felelevenítik Zacher 2023-as nyilatkozatát, amelyben elmondta, hogy az energiaitalokban gyakorlatilag ugyanaz a koffein van, mint például a kávéban, ezért a tiltás nem lehet megoldás a fiatalkorúak energiaital-fogyasztásának visszaszorítására – már csak azért sem, mert ha az energiaitalok forgalmazását korlátozni akarják, akkor a kóla- és a kávéeladást is ugyanúgy szabályozni kellene a fiatalok körében.

De mit mondanak az érintett szakértők, mit mond a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke és a dietetikus? Valóban kivált-e egy doboz energiaital egy nagy tál zöldséget? Mi a Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Önszabályozó Reklám Testület álláspontja? Hogy kerül a képbe a fideszes Hollik István és a KDNP-s Nacsa Lőrinc, és ki áll a Magyar Energiaital Szövetség mögött?

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!