Videóajánló: Mit tesz a testünkkel az alkohol, az e-cigi, a fű vagy az energiaital?

2023.06.11. · tudomány

Ki?

Az Institute of Human Anatomy, vagyis a Humán Anatómiai Intézet úgy hangzik, mintha valamilyen egyetem hivatalos részlege lenne, de valójában egy oktatási célú magánlaboratóriumról van szó. Az intézet munkatársai olyan holttestekkel dolgoznak, amelyeket emberek kifejezetten kutatási és edukációs célra ajánlottak fel haláluk előtt, ennek megfelelően orvosjelöltek anatómiai oktatására vagy például orvosi eszközök és új technológiák tesztelésére használják fel.

Mit?

Az intézményi működésen túl populáris tartalmak gyártásával is foglalkoznak, a Youtube-on több mint 5,6 millió feliratkozójuk van, és legnépszerűbb videóikból már több mint 10 millióan tudhatták meg, mit művelnek a testünkkel az egyes táplálkozási és életmódbeli szokásaink. Bár kevéssé mérhető a videók valódi hatása, a kommentek rendre arról szólnak, hogy komoly motivációs erejük van – a roncsolt belső szervek láttán talán tényleg könnyebb leszokni a piáról, a cigiről, vagy épp az energiaitalról.

Már a videók hangvétele is üdítő: az alkohol testre gyakorolt hatásairól szóló, közel félórás anyag például azzal kezdődik, hogy Justin, az intézet munkatársa arról beszél, milyen jó egy bourbonnel zárni egy napot, és a mértékletes fogyasztással semmi gond nincs – csak épp nem árt tudni, hogy az alkohol (etanol) kifejezett méreganyag, amely ellen a sejtjeink a végsőkig küzdeni fognak, miközben próbáljuk jól érezni magunkat. A boncolt szerveken végighaladva szépen látszik, hol és hogyan fejti ki hatását az alkohol.

link Forrás

Röviden:

  • A szájnyálkahártyán keresztül már azelőtt a véráramba kerül egy kevés alkohol, mielőtt lenyelnénk a kortyot.
  • Az ital a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, ahol további felszívódás történik, és az alkohol egy része közvetlenül a májba kerül.
  • Ha éhgyomorra iszunk, a gyomorzár nyitottabb állapotban lesz, így gyorsabban továbbhalad a bélrendszerbe, vagyis az alkohol is gyorsabban kerül a véráramba.
  • A vékonybél és a bélfodor szintén a májba küldi az alkoholt, ahol az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim acetaldehiddé alakítja azt. Ironikus módon az acetaldehid mérgezőbb, mint az etanol, de a máj ezt is gyorsan továbbalakítja acetáttá, amivel már elbír a szervezet.
  • Minél több alkoholt fogyasztunk egyszerre és minél hosszabb időn keresztül, a máj annál kevésbé tudja tartani a tempót, és annál több alkohol kerül a véráramba. A máj a szív felé küldi az alkoholos vért, ami aztán a tüdő felé pumpálja azt tovább – így lesz alkoholos a leheletünk, és ennek köszönhetően működnek az alkoholszondák is.
  • De a tüdő sem bír el az összes alkohollal, így annak egy része visszakerül a szívbe, ami aztán az agy felé küldi tovább az etanolt, majd végül gyakorlatilag az összes szerv kap belőle. Az alkohol így a csont- és zsírszöveteken kívül a test minden részével találkozik.
  • Például az izomszövetek is kapnak belőle, ami hatással van a fehérjeszintézisre is. Ezért van az, hogy ha egy kiadós edzés után legurítunk pár pohárral, azzal szinte teljesen semmissé tehetjük az edzésbe fektetett munkát, hiszen a fehérjék nem tudják felépíteni az izmokat.
  • Az etanol az agy idegsejtjei közötti kommunikációt biztosító ingerületátvivő anyagok (pl. dopamin, szerotonin) termelését is befolyásolja, ami többek között euforikus állapotot, a gátlásoktól való megszabadulást, lassabb gondolkodást vagy rosszabb reflexeket eredményez.
  • Az agyalapi mirigyben az alkohol hatására felborul több hormon termelésének szabályozása is: az izgalomérzetet befolyásoló adrenaliné nő, a kiszáradás elleni védelmet biztosító antidiuretikus hormoné pedig csökken.
  • Utóbbi hatására a szokásosnál több vizelet termelődik a vesében, amely úgy birkózik meg a feladattal, hogy elektrolitokat kezd üríteni. Ezáltal nemcsak kiszáradunk, hanem egyben rontjuk a folyadékpótlási képességünket is, aminek aztán másnap isszuk meg a levét.

Az biztos, hogy kell egyfajta gyomor a videókhoz, és nem egy vasárnapi ebéd mellé ajánlott a megnézésük, de kevés olyan online tartalmat találni, amiből ennyire közérthetően és látványosan átjön, mit művelünk a testünkkel, amikor például iszunk, e-cigarettázunk, füvet szívunk vagy energiaitalt iszunk.

link Forrás

Hol?

Az Institute of Human Anatomy Youtube-csatornáján, ahol a fentieken túl többek között azt is meg lehet tudni, mekkorára nőhet a gyomrunk, mit tesz a bőrünkkel a tetoválás, mi történik valójában, ha lenyeljük a rágógumit, vagy éppen azt, hogy milyen hatással van az agyunkra a koffein.

Korábbi videóajánlók a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás