Óriási bajban van a korábban sikert sikerre halmozó magyar gyümölcstermesztés

· 07.12. · gazdaság

„A hazai gyümölcstermő terület az utóbbi évtizedben 80 ezer hektár körül stagnál, a termésmennyiség pedig az évi 600–700 ezer tonna körül jelentős kilengéseket mutatva 500–1200 ezer tonna között szóródik” – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2013-2022-es időszakról szóló jelentésében. A Qubithez eljuttatott összefoglaló szerint az évenként hektikusan változó termésmennyiség nem csupán a klímaváltozással egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás számlájára írható.

„Termelési színvonalunk az elmúlt két évtizedben érdemben nem változott, ami komoly hatékonysági problémákat vet fel: a kor elvárásaihoz relativizálva az 1980-as évek színvonalát sem érjük el” – olvasható a 130 oldalas dokumentumban. Egybehangzó szakértői vélemények szerint a 80 ezer hektáros ültetvényfelület fele korszerűtlen, potenciálisan versenyképtelen, 25-30 százaléka jelenleg ugyan nem eléggé hatékony, de fejleszthető, míg versenyképesnek csupán a néhány száz termelő vállalkozás által művelt 25-30 százalék tekinthető.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar gyümölcstermesztés rendszerváltás után kezdődő hanyatlását a kajszibarack és a dió sikerként elkönyvelhető felfutása sem volt képes megállítani az elmúlt évtizedben.

photo_camera Grafika: Qubit

Terméketlenségi mutatók

Mára gyakorlatilag megszűnt a kereskedelmi célú málna- és szedertermesztés, de a korábban európai szinten is jelentős alma, körte és őszibarack is több mint a felére csökkent.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!