Napenergiával termelt ausztrál áram megy majd Szingapúrba, egy őrült hosszú kábelen

07.17. · TECH

Elhárultak az akadályok a SunCable nevű cég elől, a megújulóenergia-ágazatban tevékenykedő vállalat nagy beruházása az Australia-Asia Power Link (AAPowerLink), amelynek része egy legalább négyezer kilométer hosszú, tenger alatti kábel is. Minden engedélyt megkapott a beruházás, amellyel Ausztráliában, napenergiával termelt áramot fognak Szingapúrba juttatni, ottani felhasználásra.

Az AAPowerLink az elképzelések szerint egy nagyszabású naperőműpark (12 ezer hektárnyi területet fedne le Barkly térségében), energiatároló és átviteli rendszer lesz, amely megújuló villamos energiát fog szolgáltatni az Északi Területen, és azt Szingapúrba exportálja.

Az AA Powerlink projekt vázlata
photo_camera Az AA PowerLink projekt a tervek szerint 2027-re készül el Forrás: www.suncable.energy

A projekt célja a világ legnagyobb megújuló energiaforrást hasznosító körzetének kialakítása az ausztráliai Barkly régióban. A fejlesztés két szakaszában az AAPowerLink akár 4 gigawatt zöldáramot is szállít majd a darwini ipari fogyasztóknak, valamint 1,75 GW-ot a szingapúri fogyasztóknak egy 4300 km hosszú tenger alatti kábelen keresztül - részletezi az Interesting Engineering.

A vállalat arra számít, hogy a rendszer 2027-ben készül el, és a 2030-as évek elején megkezdi a villamosenergia-ellátást. A projekt magában foglal egy 12 ezer hektárnyi területet lefedő, Barkly térségében található napenergia-parkot.

Az AAPowerLink projekt összhangban van az ausztrál kormány prioritásaival Észak-Ausztrália gazdasági fejlődését és a kevésbé szén-dioxid-intenzív energiaforrásokra való áttérést illetően.

A projekt célja, hogy csökkentse a Darwin régió lakossági és ipari fogyasztóinak villamosenergia-árait, csökkentse Ausztrália üvegházhatású gázkibocsátását, és új megújuló villamosenergia-export iparágat hozzon létre Észak-Ausztrália számára.