Digitális detox: két hétre elköszöntem a közösségi médiától, és időmilliomos lettem

· 09.05. · majom

Augusztusban úgy döntöttem, hogy kéthetes nyaralásom idejére drasztikusan korlátozom a képernyőidőmet. Ez azt jelentette, hogy a közösségimédia-alkalmazásokra naponta legfeljebb pár percet áldoztam, ahogy a hírekre és az e-mailekre is. Így, mivel összesen 10 percig tudtam ezekkel az appokkal múlatni az időt, kénytelen voltam mással lekötni magam: leglátványosabb eredményem, hogy pár hét alatt 4 regényt, 1 novelláskötetet és 1 verseskötetet végeztem ki.

Telefon ki, könyvek elő!
photo_camera Telefon ki, könyvek elő! Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Önkéntes száműzetés

Nyilvánvalóan nem én vagyok az első a világtörténelemben, aki úgy döntött, hogy lemond az időrabló kütyüzésről, de nekem ez volt az első alkalom, hogy rászántam magam a drasztikus lépésre. Míg korábban naponta 4-5 órát nyomkodtam a telefonomat, az új átlagom 1 óra alatt van, és ebben benne van a térképhasználat, a navigáció, a munkába visszatérve az e-mailezés és az sms-ezés is.

Ugyanakkor nem tettem le mindent. Volt, amit ugyanúgy használtam a nyaralás alatt is: az ébresztőmet vagy a telefonos fizetést, meg persze kihasználtam a mobilom kameráját, ha már viszonylag jó minőségű képeket tudok vele készíteni, víz alatt is. Ennek ellenére ahányszor azon kaptam magam, hogy kinyitnám az Instagramot vagy a Tiktokot, helyette egy könyvet emeltem fel az asztalról (előrelátóan viszonylag nagy választékot pakoltam be ezekből), és arra is ügyeltem, hogy az esztelen pörgetést ne a sorozatdarálás váltsa fel.

A valódi digitális detox viszont ennél sokkal több. Paul Miller a Verge New York-i újságírója például már 2012-ben, bőven a reelek (rövid formátumú videók az Instagramon, a Youtube-on vagy a Tiktokon) térhódítása előtt egy évre kivonult az internetből. Amikor egy évvel később visszatért, ahelyett, hogy arról számolt volna be, hogy minden problémája megoldódott, inkább arra világított rá a tapasztalatairól írt cikkében, hogy az internet nem önmagában gonosz és haszontalan dolog, és valójában az embereken múlik, hogy mivé teszik és hogyan használják. Ő a kiégés és a napi mókuskerék nyomasztó súlya miatt próbált lecsatlakozni a világról, és ha nem is ilyen hosszú ideig, de sokan mások is végeznek hasonló kísérleteket.

Mi az értelme a digitális detoxnak?

A digitális detox, azaz méregtelenítés lényegét a legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni, hogy az ember a képernyők és az online világ helyett a valódi dolgokhoz kapcsolódik: a természethez, az őt körülvevő hús-vér emberekhez, ha pedig unatkozik, bugyuta videók bámulása és véget nem érő kommentháborúk olvasgatása helyett például magához ragad egy könyvet, zenél, sportol, főz vagy bármi olyat csinál, amit élvez, de nem az online térben zajlik.

Van, aki még a telefonjától is megválik az ilyen időszakokban, és akadnak olyanok is, mint én, akik elérhetők maradnak, de korlátozzák a csatornákat. Az viszont biztos, hogy rengeteg időt lehet felszabadítani azzal, ha lemond valaki a mobilozásról: az emberek átlagosan naponta 58 alkalommal nyúltak a telefonjukért már a koronavírus-járvány előtt is, a statisztikáknak pedig nem tett jót, hogy az élet egy időre az online térbe költözött.

2023-ra egy átlagos felhasználó napi összes képernyőideje több mint 6 és fél óra lett, aminek a nagy részét a mobilozás teszi ki. 2018-ban ez még 4 óra alatt volt. A Harmony Healthcare IT amerikai egészségügyi adatkezelő által közzétett statisztikák arra is rámutatnak, hogy minél fiatalabb valaki, annál több időt tölt a képernyők előtt, a Z-generáció tagjainak több mint fele ráadásul függőnek is érzi magát. A magyar kamaszok körében még ennél is aggasztóbb a helyzet, ők hétvégén akár a fél napot a neten csüngve tölthetik Guld Ádám médiakutató, A Z generáció médiahasználata című 2022-ben publikált kutatási kötete szerint.

Nem csoda, hogy a digitális detox – paradox módon – internetes trenddé kezd válni, és egyre nagyobb és erősebb technológiai háttér áll rendelkezésre hozzá.

Hogyan lehet megszabadulni a világtól, ha a zsebünkben van?

Tudatosan készültem rá, hogy szünetet fogok tartani. Először kevésbé szigorú korlátozásokat vezettem be, és letöltöttem néhány applikációt is, amik segítenek fegyelmezettnek maradni. A legtöbb ilyen alkalmazásnak van ingyenes verziója is, de a fizetős változatok olyan extra funkciókat kínálnak, amik sokak számára vonzók lehetnek. Például a Foresttel, ami egy virtuális erdőtelepítő applikáció, igazi fákat is lehet ültetni, ha eleget hagyjuk békén a mobilunkat. Ez az applikáció a Pomodoro-technikát támogató időzítőt javasol a felhasználóknak, és ennek segítségével növelhetjük a saját digitális erdőnket is, amit mindenféle szezonális fával és cserjével is csinosíthatunk.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!